Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En utmärkt ledare

Annons

I söndags, vid Svenska bordtennisförbundets årsmöte i Eskilstuna, fick Leif Mårtensson som en av två personer ta emot förbundets ledarsköld "För berömlig ledargärning 2004".

Mårtenssons gärning:

Han drev igenom Falu BTK:s köp av idrottshallen på regementsområdet och såg därmed till att klubben gick från 18 till 168 medlemmar på bara några veckor.

Leif är en av tre huvudtränare och finns på plats varje måndag, torsdag och fredag, totalt 25 timmar i veckan.

- Här är alla lika viktiga. Barnen har full tillåtelse att utvecklas i sin egen takt. Vi har haft en policy från första början för hur man sköter sig. Och de är otroligt ödmjuka mot varandra, visar stor empati, säger han.

- Bordtennis är en fantastisk sport. När de här barnen kommer ut och tävlar får de kompisar över hela Sverige. De vidgar sina vyer och får en stark identitet, blir starkare som personer emotionellt.

Falu BTK-ordföranden har satsat massor av kraft på klubben sedan han kom tillbaka till bordtennisen för tre år sedan.

Och han gör det - för barnen.

- Jag har hållit på med både fotboll, ishockey och bandy, men valde bordtennisen för att det är en folksport. Alla kan hålla på med den, säger Mårtensson.

- Idrotten är det viktigaste som finns för att slippa komma in i dåliga banor. Jag har sett vad idrotten medför; fantastisk hälsa, otrolig kamratskap och laganda, och jobbar aktivt på ett konstruktivt sätt för att människor ska hålla hög standard i hälsa och välmående. Glada barn ger glada föräldrar.

Vad betyder den här utmärkelsen för dig?

- Det är en mycket stor utmärkelse som jag allra ödmjukast tar emot. Det är ett fantastiskt kvitto på att den här satsningen är rätt. Men det har varit en lång väg hit, med mycket tufft ideellt arbete mot politiker och andra instanser.

Leif Mårtensson lever för bordtennisen.

Efter fredagens pass släpper han dock iväg sina adepter på ett välförtjänt sommarlov.

- Det är tråkigt, vi har haft väldigt roligt den här våren.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons