Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En storlek för stort

Annons

Karlstadlaget har tidigare haft stora problem med sitt försvarsspel. Nu har dock Färjestad förstärkt rejält på den fronten och ett fullsatt FM Mattsson Arena fick se världens längsta hockeyspelare göra sin första match i FBK-tröjan.

206 centimeter långe och drygt 115 kilo tunge Zdeno Chara såg verkligen gigantisk ut, då han gjorde entré i den så kallade "Masugnen". FBK-ledningen hade hoppats att den jättelike slovaken skulle "städa rent" runt den egna kassen och det gjorde han verkligen i gårdagens match.

Lägg därtill suveräne kanadensaren Sheldon Souray och ni förstår att Färjestad har höjt sitt försvarsspel ett par klasser.

- Det finns fler lag än vi som värvar sig till framgång, sa MIK-tränaren Harald Lückner som svar till alla som menar att det tippade jumbolaget köpt sig till sin fina start i elitserien.

Mot Färjestad räckte dock inte MIK-förvärven så långt. Kanadensarna Shawn Horcoff och Daniel Cleary var lagets klart bästa spelare, men de var ganska ensamma. Rastislav Pavlikovsky saknas mycket och med bara en fungerande kedja är det svårt att slå Färjestad.

Mora har tagit för vana att börja trögt i bortamatcherna. Hemma brukar dock dalalaget starta piggt, men av det syntes inte mycket i går.

- Vi började tyvärr alldeles för dåligt, menade Lückner. Färje- stad fick mycket spelvändningar på oss och det var precis vad vi pratat om innan matchen att vi inte skulle släppa till.

Första perioden bjöd på väldigt hafsigt spel från hemmalaget och det var inte många passningar som hittade rätt. Det var tämligen chansfattigt och det var bara Markus Eriksson som hade något som kunde kallas målchans.

Efter 9.42 tog Färjestad ledningen. Jörgen Jönsson fick på en backhand ur dålig vinkel. Inget märkvärdigt skott, men Tero Leinonen styrde pucken rakt ut i slottet. Där kom Fredrik Eriksson, som bara tackade och tog emot.

- Det målet kom just på en sådan där spelvändning som vi pratat om att inte släppa till, konstaterade Lückner.

Mittperioden bjöd på bättre spel från Moras sida.

- Vi hade bättre fart och skapade lite tryck i andra, tyckte MIK-tränaren.

I början av avslutningsronden kunde Jonas Höglund sätta tvåan, direkt efter en tekning. En tekning som skulle ha skett i neutral zon, enligt Lückner.

- Då en av våra spelare lyfte ut pucken så tar den på en Färjestadsspelare, men det är väl typiskt att det blir mål efter en sådan situation.

Mot slutet skapade Mora ett tryck mot gästerna, men Färjestadssegern var aldrig hotad.

Matchen avslutades väldigt olyckligt för Daniel Clearys del. Han åkte på en ful tackling i ryggen av Chara. Det resulterade i matchstraff för den väldige slovaken och två tänder mindre för Cleary.

- Det där är sånt som händer. Synd bara att det inte kom tidigare, så vi hade fått chansen att spela fem minuter i numerärt överläge, sa Lückner.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons