Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En spurt att glömma

Annons

- Självklart är jag besviken. Säger jag något annat ljuger jag. Men när det här sjunkit in är jag nog nöjd med ett silver i alla fall, säger Marcus och försöker sig på ett ansträngt leende.

Som vanligt när det gäller tävlingarna på Sollerön är det en grupp, morgongruppen, som tidigt ger sig i väg.

Midsommaraftonens SM-linje blev inget undantag. Redan i Gesunda kom ett tiotal åkare i väg. I den gruppen återfanns bland annat hemmahoppet John Nilsson och Morakillen Anders Juhlin.

Som mest fick "morgongruppen" ett försprång på över fem minuter.

- Det gick sakta upp till Gesundaberget. Det var inte meningen att det skulle bli en utbrytning. Det bara blev så, säger John Nilsson.

I drygt 15 av de 19 milen höll gruppen undan för den jagande klungan.

De som fick göra jobbet att åka i kapp utbrytarna var i första hand proffsen Marcus Ljungqvist, Magnus Bäckstedt, Tomas Lövkvist och Gustav Larsson.

På väg ner till Mora efter den andra vändan runt Orsasjön var fältet åter samlat.

- Vi skulle ha varit fler som varit med och jobbat. Team Bianchi hade ju tre man i utbrytningen så Jonas Holmqvist och Petter Renäng ville naturligtvis inte vara med och jobba i kapp. Så jakten kostade mycket. Men hade jag haft ett lag som Bianchi bakom mig skulle jag ha gjort samma sak, menar Marcus Ljungqvist.

I stort sett direkt när "morgongruppen" var inhämtad avlöste attackerna varandra.

I Mora kom nästa grupp i väg. I den gruppen satt bland annat Marcus Ljungqvist.

När trion Marcus Ljungqvist, Tomas "Gotland" Lövkvist och Petter Renäng fick en lucka i uppförskörningen i Gesundaberget var i alla fall undertecknad beredd att satsa en rejäl slant på Marcus Ljungqvist som vinnare.

Marcus var den i gruppen som stod för rutinen, kylan och framför allt snabbheten i en eventuell spurt.

I utförkörningen ner mot Gesunda by kom anslöt sig även Christoffer Stevensson, och trion utökades till en kvartett.

Men ungdomarna som Marcus hade i sällskap med in mot Sollerön visade att återväxten inom svensk cykel är god.

Marcus gjorde några försök att skaka av sig ungtupparna. Försök som inte hade någon framgång.

- Jag försökte att attackera när det var två kilometer kvar, men jag fick för lite utrymme, och de bakom var bestämda att köra in mig, säger Marcus som fick inrikta sig på en spurtuppgörelse.

Marcus var den som drog upp spurten. Men Petter Renäng hade inga större problem att matcha den betydligt mer rutinerade Faluåkaren.

- Jag hade inte mycket kvar i spurten. Men å andra sidan visste jag inte hur mycket de andra hade heller, säger Marcus och tillägger:

- Nu blev det inte mycket till sprint. Den som hade mest kvar i benen vann.

För Marcus väntar närmast Tour de France med allt vad det innebär av strapatser på de franska vägarna.

- Jag hade gärna velat ha den där tröjan med mig till Tour de France, säger Marcus och pekar på Petter Rengäng som med ett brett leende poserar i mästerskapströjan.

Bakom Marcus, på bronsplats, spurtade sensationellt Christoffer Stevesson in.

Christoffer, bördig från Säffle, tävlade under tre säsonger för CSK Ludvika, och en säsong i Sollerö IF. I Sverige tävlar nu Christoffer för Cyclecomponents.com.

Men den mesta tiden tillbringar Christoffer i franska Aix en Provence. Samma klubb som Sollerökillen John Nilsson körde för tidigare innan han bytte till Auber 93. Christoffer har även flyttat in i Johns tidigare lägenhet.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons