Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skön seger

Annons

Sverige mot Tjeckien har den här vintern varit liktydigt med förlust. I Ceska Pojistovna Cup vann Tjeckien med 6-5, i Karjala Cup blev det 5-2 och i Baltika Cup var slutresultatet 2-1.

Men när Euro Hockey Tour kom till Stockholm vände Tre Kronor trenden. Inför 7 529 åskådare i Globen blev det äntligen svensk seger.

Hardy Nilssons landslag stod för farten och fantasin - men också för de missade möjligheterna. Trots kraftigt spelövertag och en magnifik svensk första period visade resultattavlan bara ledning med 2-1.

- Det var långt närmare 3-0 än 2-1. Men vi spelade verkligen bra under de första tio minuterna, sade en nöjd Nilsson.

Hans Tre Kronor var fullständigt överlägset i början av inledningsperioden. Det spelade ingen roll hur många man det var på isen - Sverige dominerade ändå.

Och han som avgjorde mot Kanada visade vägen mot Tjeckien. I numerärt underläge tog Niklas Andersson pucken på egen blålinjen, åkte och åkte, skar snyggt in och satte säkert 1-0 mellan benen på Adam Svoboda.

Andersson, som stod för ett mål och den avgörande straffen när Sverige slog Kanada med 4-3 i tisdags, dominerade Globen även på torsdagen och fick priset som matchens lirare.

Den 31-årige Frölundaforwarden gjorde själv 1-0 och var på isen när Sverige genom Johan Davidsson i power play gjorde både 2-0 och 3-1. HV-spelaren rakade in båda målen på returer efter backskott, ett i mitten på första perioden och ett i spel fem mot tre i mitten av den andra.

Mellan de båda målen lyckades ett tamt Tjeckien reducera.

Men Hardy Nilsson behövde aldrig bli orolig. Det blev inte spännande. Tre Kronor var taggat och Tjeckien tamt.

- Vi ville spela på 3-1 i sista perioden, men utan att backa hem för mycket och i stället få in pucken djupt i tjeckernas zon.

Förbundskaptenens taktik lyckades fullt ut. Tjeckien sköt bara tre skott på mål under slutronden.

Sveriges första- och andraformation fungerade utmärkt. Magnus Johansson, Ronnie Sundin, Johan Davidsson, Mika Hannula och Niklas Andersson var inne på tre mål framåt.

Efter två raka segrar toppar Sverige tabellen i Sweden Hockey Games tillsammans med Ryssland. På lördag väntar match mot Pljusjtjevs talangfulla och ungdomliga manskap innan Tre Kronor avslutar turneringen med mot ärkerivalen Finland på söndag.

LARS MARKUSSON/TT

Mer läsning

Annons