Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skön kvittering

Annons

Lördagens 3-1-seger mot Tyskland gjorde att Sverige var klart för slutspel redan innan den sista gruppspelsmatchen mot USA.

USA däremot, var piskat att ta två poäng mot Sverige för att ens ta sig till spelet om medaljerna och för att knipa andraplatsen i gruppen var laget tvunget att vinna efter ordinarie speltid.

USA vann med 3-2 efter förlängning, men borde avgjort matchen långt tidigare.

I den tredje perioden skapade laget ett antal solklara målchanser, men en storspelande Joel Gistedt i målet höll Sverige kvar i matchen.

- Min bästa match i turneringen och den första matchen där jag hade mycket att göra. Jag kom perfekt in i spelet, konstaterar Gistedt.

Efter en stark förstaperiod tog bensinen slut för Sverige i den andra perioden och det var uppenbart att matchen mot Tyskland dagen innan satt i benen på spelarna.

Niklas Hjalmarsson, som bjudit USA på 1-1-målet, försökte med sitt fysiska spel att väcka lagkamraterna i den tredje perioden.

Två underbara kroppstacklingar, som hämtade ur instruktionsboken, delade den välväxte HV-backen ut inom loppet av bara några minuter.

- Jag var tvunget att göra något efter att jag bjudit på ett mål. Jag har alltid gillat att spela fysiskt och i juniorhockeyn är det enklare att dela ut tacklingar jämfört med i elitserien, eftersom spelarna oftare har blicken i isen, säger Hjalmarsson.

Tiden höll dock på att rinna ut för Sverige när en avblåsning efter 19.38 gav förbundskaptenen Torgny Bendelin chansen till en time out.

- Den avblåsningen räddade oss. Vi hade förberett oss på det här scenariot, så de sex spelarna som jag skickade in på isen i slutsekunderna visste precis vilka roller de hade, säger Bendelin.

Chansningen lyckades och med en välbehövlig vilodag är det svenska laget redo för kvartsfinalen mot Tjeckien i kväll.

Vinst där och Ryssland väntar i semifinal i morgon.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons