Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sagolik segerbragd

Annons

- Det största för mig som svensk tränare, är att få vinna Elitloppet, basunerade en lycklig Åke Svanstedt efteråt.

Bara det ett uttryck för Gidde Palemas bragd. Den forne unghäststjärnan som hamnade i skuggan av fartvidundret, Viking Kronos, segertåg.

Den forne unghäststjärnan som skadades, men som gjorde en sensationell comeback i regi "Kung Åke" Svanstedt.

Den forne unghäststjärnan som dominerat europeiskt travsport de två senaste säsongerna, som åtta- respektive nioåring!

Elitloppssegern var värd två och en halv miljon kronor och därmed närmar sig, med stormsteg, Gidde Palema 17 miljoner kronor insprunget.

Men det är faktiskt inte pengarna man tänker på i första hand en sådan här gång.

Den sportsliga fokuseringen slår ut allt. Gidde Palemas segertid, 10,0, är den snabbaste finaltiden under alla elitloppsår. Och som han satte klorna i försöksvinnaren och finalens ledarhäst, Revenue. Redan 200 kvar var Lutfi Kolgjinis hårding en slagen häst.

Inte heller den andre försöksvinnaren, Scarlet Knight, hade en chans att utmana, trots ett förmånligt lopp i draget bakom Gidde Palema som travade utvändigt om ledande Revenue.

Scarlet Knight snudd på "dog" på kuppen i det höga tempot och var en stor besvikelse och faktiskt slagen redan 400 meter från mål. En besvikelse var även franske stjärnan Kesaco Phedo som försvann redan i försöket efter startgalopp.

Helt underbar var istället Gidde Palema. Som, efter fjolårets missöde (störd till galopp) i finalen, nu bjöd "Kung Åke" på en hett efterlängtad revansch .

Tidningens favorit till Elitloppssegern 2004 höll måttet. Gidde Palema gjorde det dessutom som en av alla tiders största vinnare!

...och vars saga aldrig verkar att ta slut.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons