Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En otrolig insats"

Annons

- Att sätta pers med sju tiondelar ska egentligen inte gå när man redan tillhör världseliten, sade Bergqvist.

Men visst gick det.

För tredje gången satte Kammerling världsrekord på sträckan, men den här gången behövdes det en extraordinär insats. Kammerling kapade sitt personliga rekord med 71 hundradelar ned till 25,57 och en putsning av trefaldiga holländska OS-mästarinnan Inge de Bruijns rekord med sju hundradelar.

- Världsrekord var inget jag hade siktat på. Hade jag gjort under 26 sekunder hade jag varit nöjd. Det är ju inte så lätt och ''persa'' så mycket på en så kort distans, sade Kammerling, som satte sina två tidigare världsrekord i juli 1999.

Var det ett perfekt lopp?

- Nej, men det blir det aldrig. Den dagen slutar man simma.

Kan du slå rekordet igen?

- Det hoppas jag, det vore tråkigt annars. Det blir svårt, men jag ska försöka, sade Kammerling, som också har världsrekordet i kort bana.

Var EM-guldet skulle hamna var det aldrig något snack om. Tvåan Daniela Samulski, Tyskland, var 1,29 sekunder efter. Ingen av hennes huvudkonkurrenter på sträckan ställde upp. Inge de Bruijn meddelade för någon månad sedan att hon inte skulle ställa upp på grund av dålig form.

Martina Moravcova, Slovakien, och Kammerlings landslagskompis Therese Alshammar strök sig efter försöken för att fokusera på andra lopp.

- Klart det är tråkigt att de inte var med, speciellt eftersom jag är i så här bra form. Det skulle ha krävts extra mycket för att slå mig i dag, sade Kammerling.

Ingen ifrågasätter dock statusen på guldet med tanke på världsrekordet. Och Inge de Bruijn har säkert fått en del att tänka på.

- Det hoppas jag verkligen, sade Hasse Bergqvist, förbundskaptenen som också är Kammerlings personliga tränare i Sundsvall.

Han rankade de Bruijns världsrekord på 50 och 100 m fjäril som de bästa inom simvärlden.

- Så som hon har utklassat sina konkurrenter på de här sträckorna så är det de absolut bästa rekorden på damsidan.

Nu är ett av dem Kammerlings. Och satsningen går ut på att det andra också ska bli hennes. Den korta fjärilsdistansen finns inte med på OS-programmet och därför är det 100 m fjäril som gäller i Aten 2004.

- På sikt tror jag hon kan bli nummer ett på 100 m. Vi ska inte sväva i väg alltför mycket bara för det här, men målet är ju att hon ska ta OS-guld i Aten, sade Bergqvist.

Något firande blev det inte på tisdagskvällen. På onsdagen är hon ledig men sedan är det 100 m fjäril som gäller torsdag och fredag.

- Och det är egentligen det viktigaste på de här mästerskapen, sade Kammerling.

GÖRAN SUNDBERG/TT

Mer läsning

Annons