Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En olycka för mycket

Annons

Nu har SICO - Svenska Ishockeyspelares Centralorganisation - tillsatt en arbetsgrupp som tillsammans med Arbetsgivaralliansen och Hockeyligan ska ta tag i frågan om de nya hårdare plexiglasen och sargerna.

- Det nya plexiglaset är för hårt. Punkt slut. Det gamla var mjukare och sviktade mer och det gav aldrig så hårda smällar som det nya gör, säger Leksands hockeyläkare, Lars Johansson.

Under de senaste åren har landets elitseriearenor försetts med nya sarger och nya plexiglas och det är framför allt de nya glasen (härdat glas) som kritiserats mest.

Tacklingar mot det hårda glaset har vid ett antal tillfällen lett till hjärnskakningar och spelare som tvingas avsluta karriären i förtid.

Senast i raden var det Brynäsbacken Henrik Rehnberg som tvingades sluta efter för många hjärnskakningar.

Samma sak gäller Leksandsbacken Per Löfström som tvingades ta det drastiska beslutet i våras.

- Det nya plexiglaset blir inte lika skitigt som det gamla och ger bättre sikt, så jag förstår varför det har satts upp. Men med tanke på alla skadorna så borde de kanske tänka om, säger Per Löfström.

Den sista hjärnskakningen fick Per i en match mot Frölunda första februari och flera månader efter smällen hade han konstant huvudvärk. Nu mår han bättre, men är inte fullt återställd.

- Jag har inte huvudvärk varenda dag, men anstränger jag mig får jag ont i huvudet. Dessutom är jag ljusskänslig, men förhoppningsvis försvinner det.

Elitserieklubbarnas läkare har hela tiden varit motståndare till det nya, hårda plexiglaset. Nu har också SICO blivit medvetna om problemet och ska tillsammans med Arbetsgivaralliansen och Hockeyligan träffas för att diskutera kring de nya hårdare plexiglasen och sargerna.

- Inga fler spelare ska behöva gå samma hemska öde till mötes som Henrik Rehnberg. Jag hoppas att klubbarna tar lika allvarligt på problemet som vi gör, säger SICO:s sekreterare Peter Hagbergh, till SICO:s hemsida.

Ett eventuellt byte av sarger och plexiglas i elitseriearenorna är förstås kostsamt.

- Det är klart att vi inte kan byta ut det över en natt, men inom två-tre år hoppas jag att alla arenor i elitserien har gått tillbaka till det mjukare materialet, säger Hagbergh.

I NHL har man beslutat att alla arenor ska gå tillbaka till det mjukare materialet i sarg och plexiglas.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons