Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny evenemangsarena

Annons

- Förutom att hela regionen, Falun och Lugnet får en rejäl yta för mässor, evenemang och annat, så får vi föreningar bättre möjligheter att bedriva vår verksamhet, säger Lars Nordström i projektgruppen.

I våras presenterade projektgruppen, under arbetsnamnet Multiarena, sitt första förslag till en ombyggnad av Isstadion.

Av flera anledningar sköts de politiska besluten kring en eventuell arena upp, men nu är projektet omarbetat och presenterat under ett nytt namn.

- Det nya arenaförslaget innehåller hela den vision som vi hade när vi började med projektet för ett och ett halvt år sedan. Att projektet blev försenat har vi inte förlorat på, snarare tvärt om, anser Nordström.

Hela bygget under tak inrymmer en match- och en träningsplan för bandy, två hockeyrinkar, sex curlingbanor, nya omklädningsrum, förråd och en maskinhall.

- Den nya arenan skulle sätta Lugnetområdet ordentligt på kartan igen. Vi har låtit utomstående företag titta på samhällsnyttan och bara de idrottsliga bitarna kommer årligen att generera en bra bit över tio miljoner kronor, säger Nordström.

I morgon ska kommunstyrelsen ta ställning till en borgen för en projekteringssumma på en miljon kronor till vidare utredning. I februari, när den slutliga prislappen för projektet och hela bilden klarnat, tas beslut om borgen till det arenabolag som är tänkt att bildas.

- I vilken form arenan ska drivas och vilken kontroll kommunen ska ha, avgörs under de närmaste månaderna. Mycket talar för ett arenabolag, men vilka parter som ska ingå är inte fastslaget, säger Nordström.

Den nya Konvent & Evenemangsarenan, som är kostnadsberäknad till cirka 70 miljoner kronor, öppnar också möjligheter för större idrottsarrangemang i andra idrotter än bandy, ishockey och curling.

Falun/Borlänge planerar en VM-ansökan i de nordiska skidgrenarna till 2013 och den nya arenan erbjuder möjligheter att dra en skidslinga framför sittande publik inomhus.

Går allt i lås kan bygget påbörjas våren 2007 och hela anläggningen stå klar sommaren 2009.

- Vi har fått ett enormt fint stöd i kommunens nämnder och förvaltningar och jag är optimist inför de kommunala besluten, säger Lars Nordström.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons