Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En medalj som ingen räknade med

Annons

De vann visserligen VM i våras, men karriären i seglingsklassen 470 har gått så snabbt att det inte var många som trodde att Terese Torgersson och Vendela Zachrisson skulle ha något med OS-medaljer att göra.

Så fel de fick. Tjejerna tog Sveriges första medalj i Aten, brons.

Det var också svensk seglingssports blott andra kvinnliga medalj i OS efter Marit Söderström och Birgitta Bengtssons silver 1988.

Klockan var 15.10 på lördagseftermiddagen då slutresultatet i 470-klassen presenterades på datorskärmarna i presscentret i Agios Kosmas olympiska seglingscentret. En stund senare lade Torgersson och Zachrisson till vid kajen och kastade sig i famnen på de närmaste ledarna innan de tog ett svalkande dopp tillsammans med spanjorskorna Natalia Via Dufresne och Sandra Azon som kom tvåa. Grekiskorna Sofia Bekatorou och Aimilia Tsoulfa var inte ens med i den sista seglingen eftersom de säkrat guldet redan i torsdagens tionde race.

Torgersson och Zachrisson låg trea inför avslutningen med chans på silvret men också risk för en plats utanför pallen.

- Vi visste att det var tajt i toppen och att få poäng skiljde och att det bara var att ge järnet sista dagen. Vi hade järnkoll på placeringarna och visste att vi var fyra ett tag och var tvungna att ta en placering för att säkra bronset, säger Torgersson. (TT)

TT

Mer läsning

Annons