Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lång väg tillbaka

Annons

Beslutet ska tas på Svenska Fotbollförbundets representantskap i november.

- Mycket talar för att det kan bli så, även om jag själv inte alls tycker om det, säger Lars Norman i Dalarnas Fotbollförbund.

I morgon kväll ska han träffa distriktets klubbar i det nationella seriesystemet för att diskutera hur Dalarna ska ställa sig till förslagen på representantskapet.

- Själv skulle jag hellre se att dagens sex division 2-serier blir fyra och att de fyra seriersegrarna går upp. Men det är ett förslag som SEF (elitklubbarna) inte gillar. Då skulle ju fyra lag åka ur Superettan och inte tre som i dag.

För Brage skulle det alltså betyda att laget för att ta sig tillbaka till Superettan, först måste ta sig till nya division 1 och sedan vinna den eller bli tvåa och klara ett kval.

Men det är inte av den anledningen Norman i första hand är kritisk. Det handlar om den andra delen av pyramiden.

- Ytterligare 28 lag ska in i den nationella pyramiden. Jag tvivlar på att det betyder stärkt kvalitet. Och vilken status skulle division 3 få? Ingen alls, då det blir den femte divisionen i praktiken, säger Norman.

På dagordningen till represantskapet står också frågan om farmarklubbar och ett förslag på att spelare ska kunna lånas ut till klubbar i en lägre division: Högst sex spelare, högst två till samma klubb, som ska kunna gå fram och tillbaka.

- Meningen är att klubbar ska kunna hålla i gång spelare som inte riktigt platsar i riktiga tävlingsmatcher på en något lägre nivå. Vi får se vad våra dalaklubbar tycker om förslagen. Det är deras röst vi ska göra hörd, säger Norman.

Vad tycker du om att distriktet står utan elitfotboll nästa säsong?

- Det är självklart trist, det är beklagligt. Men det är inte mycket vi från förbundet kan göra för de sportsliga eller ekonomiska frågorna. Vi kan bara försöka påverka tävlingsfrågorna så att de blir så bra som möjligt för våra klubbar.

- I övrigt är det nog upp till klubbarna att lyckas. Men jag ser ingen självklarhet i att Brage ska vara nummer ett i länet. Det är kanske dags för någon av Faluklubbarna att utmana nu, säger Norman.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons