Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lång resa väntar

Annons

Fler och fler spelare i elitserien kommer från utlandet, en utveckling som LBTK:s tränare Göran Bergström själv inte är odelat positiv till. Han framhåller vikten av att få fram egna talanger, något som Långshyttan har lyckats med.

- Jag tycker att man måste ha någon med anknytning till kommunen. Det blir mer intressant för dem här då. Men det är inte så lätt att skaka fram elitspelare.

En av de framskakade från hemkommunen är Sofia Westholm, som dessutom är den spelare i det nuvarande laget som varit med längst. Så småningom avancerade hon in bland de ordinarie i laget och gör sig nu beredd på att bli ännu bättre.

På en tävling i Sverige stötte hon på tränaren på idrottsanläggningen Olympiastützpunkt i Heidelberg. Denne gillade vad hon såg och erbjöd svenskan en plats på internatet.

Sofia var inte sen att nappa på erbjudandet och i september förra året lämnade hon tryggheten i Dalarna.

- Jag har alltid velat åka till Tyskland för att studera språket och nu kan jag kombinera det med träningen.

Hon tränar fyra dagar i veckan, måndag till torsdag, med eventuella extrapass framåt helgen. Fyra timmar om dagen spelar hon bordtennis, både mot andra spelare på anläggningen och mot tillresta lägerdeltagare.

För notan står det tyska bordtennisförbundet, som gläds åt att tyska spelare får mäta sig mot en duktig utlänning.

- Många är jämnbra här och det är nyttigt att träna mot olika motståndare.

Att hon förbättrat sitt spel tror både hon och tränare Bergström. Men exakt vad som blivit bättre är svårt att sätta fingret på.

- Serven och första attacken brukar vara bra, men jag måste höja det jag är dålig på, till exempel returerna.

Sofia lyckades tillsammans med Anna Berglund att kvalificera sig vidare i dubbel från en kvaltävling i Danmark förra helgen. Där får de, om inte förr, reda på sina egna svagheter.

- I internationella tävlingar märks det så tydligt att motståndarna direkt visar vad du är dålig på genom att utnyttja det.

Hon ser själv Trelleborg som en av vinnarkandidaterna. Deras nyförvärv Li Fen förlorade inte en enda match i elitserien i fjol.

Själv sätter Sofia Westholm målsättningen lite försiktigt.

- Det beror på hur mycket Bu Yehua kommer att spela. Det kan bli tufft.

Men en slutspelsplats tror hon att Långshyttan kommer att nå.

Till helgen får hon bege sig de 125 milen enkel resa upp till Långshyttan, för att där ställas mot Spårvägen.

- Det är klart att det är jobbigt, men jag är van att resa. Det har jag ju gjort så länge jag spelat bordtennis. Men det gäller att kunna koppla av under resan.

Desto mer laddad kommer hon att vara på lördag.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons