Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kall duell - het som få

Annons

De amatörtränade Rättvikshästarna har båda en kanonsäsong bakom sig. Aldermarin har vunnit fem segrar och i näst senaste segerloppet satte amatören Lena Löks häst svenskt rekord, i voltstart över kort distans, på Romme.

Glöding har fått ihop fyra segrar i år där V75-segern på Romme i april är mest meriterande. Hars Tage Eriksson, Malung, är mannen bakom sjuårige Glöding och så här tror han om segerchansen:

- Jag hoppas på vinst. Så bra som han kändes i söndags har han aldrig känts tidigare.

I söndagsstarten på Fornabodatravet tappade Glöding upp emot 100 meter på en startgalopp. Trots malören travade Glöding i mål som trea på tiden 27,0.

Stormvarning är härmed utfärdad.

Travsveriges hetaste tränare och kusk är Åke Svanstedt. Att han ska köra Glöding lär inte försämra chanserna.

- Att Åke vill köra Glöding är det bästa som har hänt mig. När jag själv kör, är det lätt att jag blir bortkuperad, säger Hars Tage och skrattar.

Den minnesgode erinrar sig snabbt att Svanstedt körde Glöding även vid V75-segern i april.

Aldermarin startar 20 meter före Glöding. Ett försprång som kan bli Glöding övermäktigt.

- Allt är väl med Aldermarin efter Solvallasegern senast. Motståndet blev tufft och jag har inte så stora segerförhoppningar, baissar Lena Lök.

Hur snabbt kan Aldermarin springa på lördag?

- Enligt Sören Eriksson, som körde på Solvalla, hade Aldermarin kunnat springa en sekund snabbare den gången.

Segertiden den gången skrevs till 26,7 över medeldistansen 2140 meter. Klarar således Aldermarin att sänka ytterligare en sekund på lördag, kan familjen Löks ögonsten bli svårfångad.

Även för loppets troliga storfavorit, norske Bokli Eld, som körs av Lars Anvar Kolle. En bra kusk som för övrigt vann fjolårsupplagan av "Siljansloppet" med Bokli Balder.

Blir det en hemmahäst som stoppar Lars Anvar Kolle från att ta andra raka segern i "Siljansloppet"?

Klarar Glöding bedriften, passerar han samtidigt en miljon kronor insprunget. I händelse av seger vill säga, eftersom förstapriset uppgår till flotta 110 000 kronor.

Blir svaret istället Aldermarin, passerar avkomman till Marine Svarten, samtidigt en halv miljon kronor insprunget. Med råge dessutom.

Håll med om att även våra kallblodiga travhästar har fina prissummor att tävla om.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons