Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En härlig present - en plats i elitserien

Annons

Tårarna rinner ner för kinden, där han sitter i ett av Globens omklädningsrum. Champagnen har korkats upp och pizza hade delats ut till alla spelare.

Födelsedagsbarnet sitter i ett hörn och har svårt att förstå vad han och hans lagkamrater ställt till med.

- Jag har gråtit som bara den. Det är så jäkla underbart och jag kommer aldrig att få någon bättre present än det här.

Mitt i all den glädje som spritter i den unga kroppen, känner Jonas också en stor tacksamhet. En tacksamhet riktad till Leksand för deras hjälp. En tacksamhet som hela laget känner, för hade inte Leksand slagit Skellefteå, skulle inte Mora vara där de är i dag.

Rapporter hade nått Moraspelarna att Leksand kämpade hårt i slutet av matchen för att behålla sin ledning.

- Jag hörde att Niklas Persson slängt sig för att täcka skott, när det var 20 sekunder kvar. Det är stort gjort av honom och det är stort gjort av hela Leksand att spela för sitt klubbmärke.

Det droppar champagne från taket. Spelare och ledare med respektive går runt i ett fullständigt lyckorus och ingen verkar fatta att det verkligen är sant - Mora i elitserien, smaka på de orden - elitserien...

Vi hittar bara en som vågade tro att elitseriedrömmen verkligen skulle bli sann. Daniel Back blev av med tre tänder i matchen mot Malmö. Det hände redan i den första perioden, men bara någon timme senare trodde han på Moras avancemang.

- När jag låg i tandläkarstolen och hörde på radion att Hammarby slagit Skellefteå, då trodde jag det var klart. Jag var övertygad om att Leksand också skulle göra det, säger Daniel.

Det var tveksamt om han kunde spela mot Hammarby, men med ett juniorgaller klev han in på isen - och blev dessutom målskytt. Daniel slängde iväg en puck från mittzon mot mål, en ofarlig flipp som letade sig in bakom förre Leksandsmålvakten Olow Sundström i hemmakassen.

Det kanske var värt de tre tänderna bara för att få vara med om det här?

- Helt klart. De hade fått tagit hela käften om det behövts, jag har ju hela sommaren på mig att läka ihop, säger Daniel och intar lite flytande.

Det är vad tandläkaren har ordinerat de närmaste två veckorna.

Vilda Väsby chockade hockey-Sverige 1987. 17 år senare är det Mora som visar att även ett lag med små förutsättningar kan ta sig till elitserien.

- Det här är ett så underbart gäng och att vi klarat av det här, är ju helt sjukt. Ingen har trott på oss, utom vi själva, och det känns skönt att få knäppa hela Sverigepressen på näsan, konstaterar en överlycklig Jonas Westerling.

Tidernas skräll och mirakel, skriver kvällstidningarna om Mora IK:s bragd. Det är bara att instämma.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons