Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fråga om stora pengar

Annons

Sponsorintäkterna har nämligen inte alls blivit vad skidspelsledningen budgeterat och kalkylerat med.

- När det gäller publik och försäljning överträffade vi vår kalkyl med nästan 15 procent. Men sponsorintäkterna blev inte vad vi trodde, säger Viktor Östgård som är ordförande i Föreningen Svenska Skidspelen.

Han vill dock inte gå in på hur mycket det slagit snett eller varför. Ännu. Inte heller peka ut någon eventuell "syndabock" om det finns någon.

- Anledningen är att vi ska ha ett möte i dag och diskutera situationen. Men sedan ska naturligtvis alla papper upp på bordet, det kan jag försäkra dig om, säger Östgård.

- Det är viktigt för alla parter, inte minst de 13 klubbarna i Skidspelsföreningen och de 400 ideellt arbetande funktionärerna.

Även skidspelsbolagets ordförande Lars Eggertz är försiktig och fåordig om uteblivna sponsorintäkter.

- Det är för tidigt att säga någonting innan vi har alla papper på bordet. Men helt klart är att sponsorintäkterna inte blivit vad vi budgeterat med.

Varför blev det så?

- Det är svårt att säga. En anledning kan ju vara att längdåkning på skidor är en svårsåld vara just nu, säger Eggertz lite diplomatiskt.

En dryg vecka före Skidspelen skrev vi om att sponsorer fattades. Men Carl-Johan Ingeström i Välkommen till Falun sa då till tidningen:

- Jag tror inte det är någon fara...

- Jag tror att vi kommer att få ihop de intäkter som vi räknat med, sa Ingeström då.

Just sponsorer och tänkbara intäkter är den kanske avgörande frågan för om Falun ska säga ja eller nej till den erbjudna världscuptävlingen onsdagen den 8 mars nästa år. En dagtävling en vanlig arbetsdag.

- Som jag ser det har kommunen bollen. Det är ju kommunen som garanterar skidspelens eventuella underskott gentemot skidförbundet.

- Vi har ingen möjlighet att ta någon smäll efter den i fjol, säger Eggertz.

- Vi har naturligtvis en regelbunden dialog med kommunen.

När måste Falun svara ja eller nej?

- Vi har inte fått någon tidpunkt innan vi måste svara ja eller nej, säger Lars Eggertz.

- Beskedet från FIS kom ju också sällsynt sent.

Och apropå sponsorer nästa år säger han:

- Det är naturligtvis inte lätt att locka sponsorer till en dagtävling en vanlig arbetsdag då även tv-tittarna är färre. Men kanske ligger lösningen i samarbet med Vasaloppet, sprinten i Borlänge och Holmenkollen. Vi får diskutera och se vad som händer.

- Men det är mer kommunen än vi som har avgörandet i sina händer, säger Eggertz.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons