Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fartfylld tuffing

Annons

Men det är bara en som kan vara äldst, och i världscupcirkusen är det ingen som slår Olles ålder.

Han har heller inga planer på att lägga av.

Minst två år till kommer han att köra.

- Jag har sagt att jag ska köra fram tills det att jag fyller 50 år. Vi får se, det kan bli längre än så. Så länge jag ser att jag hänger med i konkurrensen, finns drivkraften där, säger Olle.

Och hänger med gör han i högsta grad. Det visar resultaten i världscupen, där Olle placerat sig bland de tio bästa allt som oftast.

Återstår att se om det kan bli en VM-medalj också. Ett VM som inleds i italienska Cervinia i dag.

- Medalj är målet, det skulle vara roligt, säger Olle.

Idrottskarriären för honom startade annars med speedway i Eskilstunalaget Smederna.

Speedski började han inte med förrän 1987, då han var 30 år gammal.

- Under ett besök i Sälenfjällen satt jag och käkade tillsammans med några kamrater. Vi satt och tittade på några våghalsar som stod på ner för backen. Jag kände att det där skulle vara kul att prova på, och så blev det också, berättar Olle.

1987 ställde han upp i amatör-SM.

Iklädd speedwayhjälm, längdåkningsdress och på lånade störtloppsskidor, som slalomstjärnan Lars-Göran Halvarsson hjälpt honom med, susade Olle ner för backen.

Och blev frälst i speedskiåkningen.

- Speedski har gett mig, och ger mig, väldigt mycket. Tjusningen att susa ner för en backe i hastigheter kring 180-190 km/h är en sak, framgångarna jag nått en annan. Men lika mycket har den sociala biten gett mig. Jag har vänner över hela världen, säger Olle.

Speedski är en liten idrott i Sverige. Utövarna är få, även om speedskiåkarna bli fler för varje år.

Massmedialt har dock sporten svårt att nå ut.

- I Mellaneuropa är det en helt annan sak. Där är sporten mycket större, och tävlingarna direktsänds i tv och får bra utrymme i massmedia även i övrigt. Här hemma får vi jobba vidare och se till att fler upptäcker speedskin.

Att speedski inte är någon OS-sport tycker Olle är synd:

- Det är en gren som borde passa in där, och sett till det är det konstigt att speedski inte finns med på OS-programmet, säger Olle, med något drömskt i blicken.

Men än så länge får speedskientusiasterna kämpa på.

Det svenska speedskilandslaget har små ekonomiska medel att röra sig med.

- Av skidförbundet får vi 80 000 kronor i ekonomisk support till landslaget. Sedan har vi några sponsorer också, men mer än 120 000 kronor är inte vår budget på, säger Olle.

Väggen i Hundfjället är den svenska speedskisportens specialbacke. Det är där som den svenska eliten, och andra åkare ur världseliten, ligger och tränar.

- Skistar har ställt upp på ett bra sätt de senaste åren och låtit oss utnyttja backen. Den är alltid bra i ordning, och det är många åkare runt om i världen som tycker att ett VM snart borde köras där. Vi får se om vi kan få till det inom en snar framtid, säger Olle, som också berättar att årets världscupavslutning kommer att ske i Hundfjället.

Men innan dess väntar VM.

Med världens snabbaste 48-åring på startlinjen - och på pallen?

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons