Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En elitserie som inte gör skäl för namnet

Annons

Till den här säsongen gjordes damernas högsta serie om. Elit Norra och Elit Södra, med åtta lag vardera, bakades ihop till en serie. Två lag togs bort - och så hade en "elitserie" med 14 lag skapats...

Men halvvägs in på säsongen står det klart att fler lag än två borde ha försvunnit. Hittills har 80 matcher spelats och i tolv av dem har det blivit tvåsiffrigt resultat, det vill säga i 15 procent av matcherna.

I 31 av matcherna har det ena laget vunnit med minst fem måls marginal, vilket innebär att 39 procent av matcherna slutat med utklassningsseger.

Det är en klasskillnad mellan lagen som i längden är förödande för sporten.

Lagen som vinner med "Kalle Anka-siffror" utvecklas inte det minsta, och de förlorande lagen gör det ännu mindre. Dessutom så drar matcher av den här karaktären ett löjets skimmer över sporten.

Jag har under hösten sett IBF Falun vinna med 14-2 över Örnsköldsvik och krossa Hammarby med 15-1.

Ö-vik, som så sent som 2004 blev svenska mästare, är i dag i stort sett ett juniorlag förstärkt med en handfull seniorspelare.

Hammarby har nästan inga spelare kvar från det lag som i våras spelade SM-kvartsfinal mot Balrog och laget är poänglös jumbo, med ett snitt på över tio insläppta mål per match.

Ö-vik ligger trots allt sexa i en haltande tabell, men det bevisar bara att för många lag inte håller måttet.

På herrsidan, där bredden är betydligt större, spelar tolv lag i elitserien och därför är tio lag på damsidan lagom.

Dessutom är det så kallade spelprogram som Svenska Innebandyförbundet snickrat ihop närmast att betrakta som ett skämt.

IBF Falun inledde serien med sex raka hemmamatcher, följde sedan upp med två på bortaplan innan laget hade ett fyra veckor långt matchuppehåll.

Sista hemmamatchen för året spelades den 25 november - nästa hemmamatch i FK Arena spelas den 7 januari.

Dessvärre finns det fler elitserielag med liknande spelprogram.

Innebandyn är sett till antalet spelare ungefär lika stor på dam- som herrsidan, men Svenska Innebandyförbundets styvmoderliga behandling av daminnebandyn luktar illa.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons