Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emmas viktoria

Annons

Emma Engstrand har varit hetare på den internationella scenen i år än någonsin tidigare, med ett silver och ett brons på EM och därtill en sjätteplats på VM-sprinten. Trots en bra säsong har Emma hamnat lite i skuggan av de andra svenska stjärnorna. Jenny Johansson dominerade stort under våren och på O-Ringen och på VM tog en viss Karolina A Höjsgaard över och stal showen helt.

I går var det Engstrands tur att glänsa igen. Med ett riktigt panglopp tog hon sin tredje världscupseger i karriären i medeldistanstävlingen strax öster om Dresden.

- Det var ett lopp som jag är väldigt nöjd med. Knappt ett enda misstag och en bra känsla i kroppen hela vägen, sammanfattar Emma, som vann med 21 sekunder före ryskan Tanja Ryabkina, VM-trea på distansen.

I och med att Karolina A Höjsgaard inte lyckades riktigt, blev tia, och att norskan Hanne Staff misslyckades helt hoppade Engstrand upp till andra plats i den totala cupen. Upp till ledarinnan Simone Niggli-Luder, som blev femma på medeldistansen, är det 24 poäng.

- Allt kan hända i orientering, men normalt sett ska det ju inte gå att ta in en sådan marginal på Simone på en långdistans i den här terrängen. Jag ska fokusera på mitt och göra en lika bra tävling som i dag, så får vi se hur det går, säger Emma.

För Karolina A Höjsgaard, som hade målet att göra tre jämna och säkra tävlingar i Tyskland, var tiondeplatsen självklart en liten besvikelse.

- Jag trodde faktiskt att loppet som jag gjorde skulle räcka längre än till tionde plats. Jag har missat två kontroller som satt nere i gropar, men det har gått bra på slutet. Kanske hade jag en liten nackdel av att starta så tidigt som jag gjorde eftersom det var en del högt gräs som blev nedtrampat mot slutet, säger Höjsgaard, som var imponerad över Engstrands insats.

- Emma har gjort ett jättebra lopp i dag. Hon har sprungit fort.

För dalahoppet på herrsidan, Kalle Dalin, blev medeldistansen ett rejält fall framåt. Dalin blev tolva, 1.55 efter skrällen Mats Troeng.

- Formen är inte helt tillbaka efter knäskadan, men det här var mitt bästa medeldistanslopp någonsin i internationella sammanhang. Det känns bra att ha med till lördagens långdistans. Då ska det bli ännu bättre, hälsar Kalle.

Emil Wingstedt, som ledde världscupen inför torsdagen, tvingades avstå medeldistansen på grund av förkylning. Med det minskade chansen till en svensk världscupseger dramatiskt. Niclas Jonasson är nu bäste svensk som trea, 13 poäng efter Holger Hott Johansen, Norge, som leder.

HENRIK ERICKSON

Mer läsning

Annons