Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emmas största seger

/
  • Segerduo. Sundbornstjejen Emma Mattisdotter, Falu RS, har sysslat med dressyr sedan hon var 15 år. I helgen vann hon tillsammans med stoet Basilika, Rikssto Kungakannan, i Strömsholm.

Annons

Sverigeeliten var på plats i Strömsholm utanför Eskilstuna. Totalt 23 förväntansfulla ekipage, som via regionala diplomuttagningar, kvalat in till finalen. Bara det en bedrift om man beaktar att tävlingen i nämnda initialskede omfattade cirka 250 stycken 3-åriga ston.

- Jag var glad och nöjd med att vi kom till finalomgången, berättar Emma Mattisdotter, 23.

Men det skulle komma mer. Låt oss ta det från början.

Lördag morgon inleddes med kvaltävlingar. De tävlande red tre åt gången och ekipagen visade upp sina färdigheter i alla gångarter.

Efter bedömning togs sex ekipage ut till den stora finalen. En i sextetten var från Falu Ryttarsällskap och ekipaget som imponerade stort var Basilika/Emma Mattisdotter.

- När det stod klart att vi skulle få vara med i finalen, släppte allt. Redan då störtgrinade jag, avslöjar Emma.

Sundbornsryttaren höll sedan tävlingsnerverna under kontroll i finalen. Emma och Basilika visade upp en fin samspelthet och i typbedömningen (ridbarhet) erhöll dalaekipaget högsta möjliga poäng, tio.

Basilika och Emma utklassade finalkonkurrenterna och bland de besegrade återfanns bland annat Mattias Johansson, Skåne och Rose Mathisen, Ängelholm.

- Extra skönt att vi slog Rose (läs Mathisen), vilken var min chef i två år på Gränsbo Stuteri i Ängelholm, kommenterar Emma vidare.

Dressyrfinalen reds på Strömsholm stora bana och de sex finalisterna red samtidigt. Tala om nervpress.

Höll sig coolast och visade stört skicklighet gjorde Falu RS ekipage, Basilika och Emma Mattisdotter.

- En underbart skön seger. Jag har slitit och jobbat för att uppnå det här och det här är det största jag vunnit, bubblar det ur en lycklig dressyrtjej från Sundborn.

Att Emma fann sin ögonsten, Basilika, på förra arbetsplatsen, Gränsbo Stuteri i Ängelholm, gör inte saken sämre.

Mer läsning

Annons