Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil spelar roll

Annons

De fyra han räknar med är:

4 Fredrik Kessiakoff. Den talangfulle svensken som etablerat sig i världstoppen i crosscountry i år. Men Kessiakoff är tveksam själv:

- Under normala omständigheter skulle jag varit med i toppen. Men jag har haft en del sjukdomar som spökat ett tag, så jag vet inte riktigt hur formen är. Ska jag vara realistisk får jag tävla mot mig själv och kanske komma bland de 10-15 främsta, säger Fredrik.

4 Philip Tavell. SM-guld på maratondistans de senaste två åren och i år heltidscyklist i det egna stallet Team ICA/Red bull.

- Han har också vunnit Birkebeinerittet för två år sedan och har goda möjligheter att komma på pallen, trots att han varit lite förkyld de senaste veckorna, säger Andreas Danielsson.

4 Maria Östergren. Gör världs- cupdebut i maraton.

- Hon kommer säkert vara med. På långlopp inom Sverige är hon nästan alltid överlägsen, säger Danielsson.

4 Anna Enocsson. En seger och en tredjeplats på världscupen i år.

- Hon är, liksom de flesta andra svenskar, i huvudsak cross- countryåkare, men håller så pass hög nivå att hon ska kunna vara med och fajtas, säger Danielsson.

Då har han ändå inte räknat med mannen som räknar med sig själv.

- Jag hoppas jag kan vara med bland de tre eller fem bästa, säger Ludvikacyklisten Fredrik Modin, som i dag kör i blågult.

För Modin handlar loppet om att hänga med i täten så länge det går.

- Det är svårt att lägga upp en taktik när man inte vet hur loppet artar sig. Men förhoppningsvis - om jag kan hänga med och hittar extra krafter på slutet - kan jag nå en topplacering, säger Modin.

Med finns också Säterkillen Emil Lindgren, 20. Trots att han är laddad och i god form har han en roll i dag.

- Han kommer att hjälpa övriga svenskar och teamkamraten i Bianchi Agos, Thomas Dietch, som har chans på seger. Emil ska köra fullt i två timmar, sedan är det fritt hur han lägger upp resten av loppet, säger Danielsson.

Bland den internationella elit-en finns några namn att hålla ögonen på i Faluskogarna i dag.

Italienaren Dario Acquaroli, juniorvärldsmästare 1993 och världsmästare 1996. Allt sedan dess har han hållt en hög och jämn nivå.

Thomas Dietch, fransmannen som cyklar för samma stall som Emil Lindgren.

- Jag hoppas på ett fint lopp. Framför allt är det goda för- berdelser inför VM i Norge nästa vecka, med liknande banor, säger Dietch.

På damsidan heter huvud- favoriten Gunn-Rita Dahle.

- I crosscountry är hon fullständigt överlägsen, och över huvud taget är hon en storlek större än de andra damerna, säger Andreas Danielsson om norskan.

Men han räknar också med att förra världsmästarinnan Sabine Spitz från Tyskland blir farlig.

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons