Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Elvaåringar ska inte rida hem pengar"

Annons

- Det är inte meningen att elvaåringar ska rida hem tusenlappar, säger Louise Tysklind från Insjön, en av de som sitter med i kommittén.

Förbundet har länge satt sig emot att barnen får pengar istället för saker. Samtidigt finns det dem, främst bland föräldrarna, som tycker att priserna är ett bra sätt att täcka upp för de utgifter som sporten medför.

- Som hästägare är det bra att få pengar, men ur en policysynpunkt är det förkastligt.

Kommittén har i helgen förberett ett diskussionsunderlag till förbundsstyrelsen. Syftet är att få till ett förbud mot penningpriser, åtminstone för de yngsta.

En sådan regel börjar inte gälla förrän i årsskiftet.

- Vi tycker att det är viktigt att dela ut priser, bara det inte är pengar. Vi är ganska dåliga på att dela ut pokaler och medaljer, säger Tysklind.

Risken om man låter pengapriserna accelerera, är att vissa arrangörer skräms bort när de känner att de inte kan konkurrera med sina priser.

- Men jag tror inte att sponsorer är ute efter att betala ut pengar till ungdomarna på det viset. De vill väl stötta sporten.

Följden av vinstsummorna är också att vissa unga ryttare kan åka mer eller mindre landet runt och dra in tiotusentals kronor. Eftersom pengarna tas från anmälningsavgiften i de fall sponsorer inte kan täcka upp, riskerar de ungdomar som inte vinner att i förlängningen betala för de framgångsrika.

- Många föräldrar vill ha pengarna kvar, men det får vi försöka argumentera emot, säger Tysklind.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons