Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elofsson ute efter revansch

Annons

En slutkörd Per Elofsson lyckades med knapp nöd säkra sin andra raka världscuptiteln i det sista loppet, det sugande norska långloppet Birkebeiner.

En viss tröst efter ett OS där Elofsson tappade formen och tron på många av sina konkurrenter.

Hur ser du på säsongen nu, så här i efterhand?

- OS var ingenting att ta med sig. Men jag är rätt bra på att lämna sånt bakom mig. Jag vet varför det gick som det gick. Man kan inte åka om man inte är helt frisk.

- Så det var skönt att jag vann världscupen. Men det var verkligen på håret, i slutet av Birkebeiner gick jag bara på vilja.

Hur ser du på dopningsproblematiken? Två mästerskap i rad har svärtats av tunga dopningsfall.

- Jag tror inte skidsporten tål mycket mer. Två stora saker på två år. Om ledare i Norge och Sverige reagerar betyder det inte så mycket. Fis (Internationella skidförbundet) måste agera. Utrustning och metoder finns, men de används ju inte. Dom testade inte för epo i OS, utan testade bara om åkarna hade för höga blodvärden.

Är det frustrerande att gå in i en ny säsong och misstänka att konkurrenter dopar sig?

- Nej. Vad ska man göra? Nu känns det bara som att nu jädrar ska jag visa att man kan vara ren och vinna.

- Jag hoppas verkligen att finländarna som åkte fast i Lahtis-VM inte får starta i nästa VM. Jag gillar inte Jari Isometsäs uttalande om att han tror att det bara är att komma tillbaka och säga hej och tro att det är överstökat sen. Så ser inte jag på det i alla fall.

Under din karriär har du säsong för säsong ökat träningsdosen. Men både i vår och förra våren visade du trötthetstecken i slutet av säsongen. Har du tränat f ö r hårt och f ö r mycket?

- Förra vintern kanske jag tränade för hårt när det var tävlingar också. Jag kommer nog att gå ner i mängd vissa perioder.

- Jag har inte planerat något exakt timtal för träningen den här säsongen. Men det blir runt 800, ungefär som förra året. Kanske jag fokuserar lite mer på skating, jag har försökt förbättra min klassiska teknik i flera år nu.

Vinterns VM avgörs i Val di Fiemme i de italienska Dolomiterna. Men inte på högre höjd än runt 900 meter. Vad betyder det för höghöjdsträningen?

- Den kommer inte att prioriteras. Vi har läger i Alperna och en del världscuptävlingar går ju också där nere. Men någon speciell höghöjdssatsning blir det inte.

Hur ser du på världscupen nästa säsong, då det återigen är ett mästerskap?

- Världscupen är alltid viktigt. Jag satsar på den också, även om VM givetvis är viktigast. Det kanske är svårt före ett mästerskap att ge allt i världscupen. Det jag kan säga om tävlingarna är att jag bara ser sprint som tidsfördriv.

Efter fyra år med Magnar Dalen har ni fått en ny förbundskapten i Per-Erik Rönnestrand. Hur ser du på det bytet?

- Ett bra val. ''Peken'' har sett oss på nära håll under långa perioder, han har ju varit med som vallare i flera år. Han vet hur vi reagerar, hur vi är som personer.

Magnar Dalen fick ju bland annat kritik för att ha ägnat för mycket tid och kraft åt dig?

- Det där stämmer inte. Det var inte så att han var mitt bollplank. Träningen sköter jag själv. Men han blev en god vän också, man kunde surra om andra saker än skidor med honom. (TT)

TT

Mer läsning

Annons