Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin i skandalsprint

Annons

Dagen började trögt för regerande sprintmästarinnan Elin. I kvalet var det faktiskt bara en dala-tjej bland de tio främsta. Och det var en mycket förkyld Ingrid Vikman, IK Jarl, som knep just tiondeplatsen. Vansbros Anna-Karin Strömstedt blev elva, Elin Ek 13:e och Elins klubbkamrat Helena Kalander 15:e, och gick även de till huvudtävlingen.

Elin var dock den enda av dalatjejerna som "överlevde" kvartsfinalen. Ingrid Vikman var visserligen bara decimetrar från en andraplats i sitt heat, men ändå utslagen.

Redan i kvartsfinalen började kvällens följetong mellan Elin Ek och Sofia Domeij. Redan i första kurvan blev det trångt, och Sofia fick det trångt bakom Elin och gick omkull.

- Men jag var före Sofia in i kurvan, så det är inget regelbrott att svänga in framför henne där, menade Elin.

Och juryn gav henne rätt. Elin fick ingen diskning - men juryn ville ändå ge Sofia en andra chans, och hon fick starta som femte tjej i semifinal.

Ett märkligt beslut, tyckte många.

- Att Sofia går omkull i trängseln är inget märkligt, menade till exempel Anna Dahlberg, som igår tog sitt tredje raka SM-guld under SM-veckan. Hon skulle inte ha gått vidare över huvud taget.

I semifinalen fanns Sofia dock med, och krigade sig också fram till en fin position på upploppet. Men på upploppet säger reglerna att man inte får byta spår, om man därmed riskerar att preja någon motståndare. Och det gjorde Sofia Domeij. Hon växlade in rätt framför en framstormande Elin Ek, som fick bromsa in för att inte köra in i Sofia. Därmed kunde Elin inte passera Sofia och fick också se Ida Ingemarsdotter från Myssjö-Oviken passera sig på mållinjen. Därmed var Ida trea och Elin fyra.

Men nu grep juryn in igen. Sofia Domeij diskades, och därmed var plötsligt Ida i A-final tillsammans med semifinalsegrarinnan Emelie Öhrstig. Dock inte trängda Elin, som protesterade.

Åter sammanträdde juryn - och nu fick Elin starta som femte tjej i A-finalen. Dock bakom de övriga fyra.

Det blev en trång final, och först efter den inledande uppförsbacken kunde Elin börja plocka placeringar.

- Men jag prejades av Britta Norgren, säger Elin. Helt taktiskt riktigt av henne, och jag fick för dåligt läge inför upploppet.

Där segrade alltså Anna Dahlberg före Piteås Emelie Öhrstig, som imponerade hela kvällen. Trea blev Sollefteås Britta Norgren och fyra en tröttkörd Elin Ek.

- Det är inte kul när det ska strula på det här sättet, menade Elin. Men efter omständigheterna idag får jag väl vara nöjd med att bli fyra. Nu får jag komma igen på stafetterna och i tremilen istället.

Mer läsning

Annons