Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin Ek vill ha fler tester

Annons

Träning, massor av träning ligger framför henne innan VM.

Hittills har hon hunnit med tre läger på snö med början i Songnefjäll i juni. Sedan har det varit läger i österrikiska Ramsau och i schweiziska Les Diablerts. Lägg därtill ett antal varv på konstsnöbanan i Hemus. Sammanlagt har Elin hunnit med omkring 80 timmar skidåkning på snö.

Men Elin tänker även på annat än träningsmil. Hon har även synpunkter på dopningstester, eller rättare sagt allt för få tester.

Skidsporten har haft, och har, liksom en del andra idrotter problem med dopning.

Efter dopningsskandalen vid skid-VM i Lahti 2002 fick skidsporten trovärdighetsproblem.

Men hur står det egentligen till med testerna. Är de fler än tidigare?

Nej, inte enligt landslagstjejen från Mora, Elin Ek.

- Jag har bara testats en gång under den här försäsongen. Det är för lite. Vi vill ha fler tester, säger Elin och tillägger:

- Det är under försäsongen som testerna är viktigast. I samband med tävlingar vet vi att det blir tester. Det känns bra när de dyker upp oförberedda och kollar oss. Det gäller verkligen att jobbet med dopningstesterna sköts, menar Elin.

Under vårt möte på ett av Moras kaféer avslöjar Elin att det inte bara skidor som intresserar henne i sportväg. Nej, ishockey tycker hon är roligt att titta på.

- Jag håller på Färjestad. Men nu när Mora är i elitserien är jag kluven. När Mora och Färjestad möttes i premiären jublade jag åt båda målen, säger Elin.

Matchen slutade 1-1.

Och i tisdags var hon naturligtvis i FM Mattsson Arena när Mora mötte Frölunda.

- Jag tycker det var en juste tackling som Ronnie Sundin satte in på Pavlikovsky. Men det var synd att han blev skadad.

* Är det hårda tag i skidspåret också?

- Ja, det kan det vara, framför allt i sprint. När man byter spår händer det att det blir en del kroppskontakt. Men jag tror att det är mer armbågar med i spelet bland killarna.

Men hon har varit inblandad i några incidenter i skidspåret, bland annat vid SM i Skellefteå i sprint då hon och Sofia Domej hade en duell i kvartsfinalen. En duell där Sofia gick i backen.

- Hon var lättare än mig, säger Elin och ler.

Sofia protesterade och fick köra semifinal. Där blev hon diskad efter att trängt Elin.

- Det är kul när det lite tufft. Men vi har mycket kvar att lära, och vi lär oss efter varje race, säger Elin.

När det här med masstart blev aktuellt för några år sedan gillade inte Elin tävlingsformen. Men det berodde mest på att hon låg långt ner på världsrankingen och fick därmed starta långt bak i fältet.

- Då var det inte så roligt. Men nu har jag en helt okej startposition och jag har lärt mig tycka om masstart, säger hon.

Hur ligger de svenska tjejerna till i förhållande till världseliten. Har ni kommit närmare eller ligger ni kvar och stampar på samma ställe?

- Som lag har vi närmat oss toppen. Framför allt Anna Dahlberg har klivit fram i sprint. Och har vi en bra dag kan vi ta VM-medalj i stafett. Vi har en bra bredd och det är många som slåss om platserna till VM, säger Elin.

Elin Ek har deltagit i fyra VM och två OS hittills.

* Kommer du att fortsätta över OS i Turin 2006, eller påverkar årets resultat ett beslut om en fortsättning av skidkarriären för din del?

- Jag tar ett år i taget. Men tanken är att jag fortsätter över 2006. OS går på hög höjd (1 600 meter) och det finns planer redan nu när det gäller OS. Men det blir först efter den här säsongen som jag börjar tänka mot OS i Turin. Blir det här ingen kul säsongen blir det heller inget OS, säger Elin.

Har du någon gång tänkt "nu skiter jag i det här och lägger av"?

- Det har funnits perioder, framför allt när ledare inte trott på min kapacitet. Men nu har jag min bästa tid som skidåkare, inte bara resultatmässigt. Det är roligt att åka ut med landslaget, allt funkar bra. Men det har som sagt funnits mindre bra perioder. Nu ser jag att det går att utvecklas även efter man fyllt 30 år.

Du är utbildad lärare (årskurs 1-7). Kommer du att jobba som lärare när du lagt av?

- Jag funderar i bland på vad jag ska göra. Läraryrket är intressant. Men det är tuff miljö där många sliter ont. Men det kommer säkert att bli något inom skolan. Att se saker trilla dit hos barnen är häftigt, avslutar Elin Ek.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons