Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna som tar det med ro

Annons

- Det är kul och lära sig något nytt och komma ut på sjön, säger Jessica Clegg, och hennes roddkompis Isabell håller med.

Mäjt Wik, ansvarig för roddskolan, berättar att det är en roddbåt av typen singelsculler som roddeleverna får lära sig att hantera på vattnet.

- Kravet är att de är simkunniga och kan simma 200 meter. Annars är alla barn och ungdomar välkomna att testa och prova på, säger Mäjt Wik, och fortsätter:

- När de beger sig ut på sjön, så har vi alltid en följebåt som bistår och ger tips. Det handlar oftast om att hitta balansen och övervinna rädslan, när de ror ut på sjön.

Roddeleverna får också lära sig om båtens olika delar och hur de underhålls på bästa sätt. Men roddskolan inkluderar även mycket sociala bitar, såsom bad och en del roliga lekar.

- Det bästa med rodden är att den ger så allsidig träning på bland annat armar, rygg och ben. En annan bra ingrediens som förbättras är konditionen, säger Mäjt Wik.

Mäjts intresse för rodd ligger onekligen i släkten. Hennes systrar Maria och Anna har bland annat tävlat i SM och VM.

- Rodden för mig fungerar som ett bra tränings komplement till handbollspelandet i HK Berguvens flicklag, berättar Mäjt.

Zandra Svensson, instruktör från Sollerö roddsektion, påpekar att rodden också ger en frihetskänsla och ett sätt att bland annat rensa tankarna ute på sjön.

Något liknande håller Isabell och Jessica med om, samt Simon Ljunggren, nio år, som hoppas på att det blir fler killar på roddskolan.

PETER SVENSSON

Mer läsning

Annons