Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldsjälar finns i varje klubb

/

Annons

Telefonen ringer hemma i köket.

- Hallå!

- Så du är hemma? Är det inte dina två barn som leker vid gungorna på vallen?

Faaaaan!

- Kan du stanna kvar till jag kommer tillbaka. Jag är där om en kvart.

Händelsen inträffade för 14 år sedan - två gånger dessutom. Slutade jobbet 17.00, började fotbollsträningen med äldsta dotterns lag 18.00.

Före det skulle jag hämta de minsta på dagis, byta om och plocka fram lämpligt material. (maken jobbade kväll) Eftersom jag tog hand om andras barn under en timme, brukade jag be föräldrarna hålla ett öga på mina småttingar.

När träningen var slut åkte föräldrarna hem, medan jag stannade kvar i fotbollens värld, funderade över träningen som varit, planerade inför nästa samt hur jag skulle hinna till styrelsemötet lite senare.

Ett tag var jag ledare i tre lag samtidigt, ansvarig för damfotbollkommittén och var sekreterare i styrelsen.

Det är lätt att förlora sig i sina intressen - så till den milda grad att man glömmer bort det dyraste man har. Kan dock lugna alla läsare med att barnen inte tog någon skada. De följde glatt med till vallen nästa dag också.

Men trots mina 12-13 år som fotbollsledare och 4-5 år inom tennisen, är jag inte unik.

Varje förening har sina eldsjälar, ideellt arbetande ledare som med själ och hjärta tar hand om och utveckla barn och ungdomar. Utan dem skulle inte föreningarna överleva.

Själv var jag aktiv då damfotbollen var ung. Då ställdes inga krav på tränare - det var ju ändå mer en lek, eller pajasskola minns jag att någon kallade det.

Idag är det skillnad. Nu har Fotbollssverige förstått (åtminstone till stor del) att tjejer är lika seriösa som killar.

Ett gott exempel är min yngsta dotters lagkamrat Lina Hurtig som är ett givet namn i flicklandslaget. För henne är fotboll nummer ett.

Hon hade knappast kommit så långt utan duktiga ledare.

Men redan på 70-talet fanns tjejer som tog fotboll på allvar. Anna Signeul från Falun var en av dem. Henne fajtades jag med både på fotbollsplanen och på tennisbanan.

Hon har gjort karriär som fotbollstränare både i svenska flicklandslaget och i skotska damfotbollslandslaget.

Kille eller tjej spelar ingen roll - det som är viktigt är kunskap, engagemang och pedagogik. Och så kärleken till sin idrott förstås.

Mer läsning

Annons