Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomisk kris ändrar speedwayregler

Annons

Sänkt snitt och bort med det 15:e heatet.

Det blir verklighet i elitserien nästa säsong.

Nu börjar den ekonomiska krisen för speedwayklubbarna också att märkas på regelområdet.

Speedwaysektionen inom Svemo, det svenska motorcykelförbundet, har fattat en rad beslut som påverkar elitseriens lag inför nästa säsong.

I dag är lagsnittet 44,3. Det innebär att snittet för lagens sju förare måste rymmas inom den summan. Det nya snittet, som ska gälla 2004 och 2005, lyder på 42,30.

För Masarna innebär det att klubben inte kan använda de sju förare som kör i år. Deras snitt ligger på 42,52.

Det gör att klubbarna får sätta sig ned och räkna för att se vilka förare de ska behålla. Kanske måste någon dyr toppförare plockas bort till nästa säsong.

Borttagandet av det första nomineringheatet, det femtonde heatet i matchen, görs också av kostnadsskäl, och det är på klubbarnas förslag, enligt protokollet från sektionsmötet.

Besparingen ligger i att förarna ofta har betalt för inkörda poäng och då slipper klubbarna den utgiften.

I England körs för övrigt matcherna utan det heatet. Där nöjer man sig med det 16:e mellan matchens fyra bästa förare.

Det är ingen hemlighet att flera av landets klubbar dras med ekonomiska problem. Valsarna satte stopp redan före säsongen och värvade inte dyra förare, som flera andra klubbar gjorde. Vargarna har haft problem med sin ekonomi i flera år och Västervik har mitt under den här säsongen sänkt lönerna för sina förare med mellan 10 och 30 procent.

Det är också Västervik som ligger bakom beslutet att bötfälla klubbar som inte ställer upp med sitt bästa lag. Anledningen är att Vargarna vid något tillfälle ställt över sina bästa förare av kostnadsskäl.

I fortsättningen kommer sådant att kosta 50000 kronor i böter och det gäller med omedelbar verkan.

- Det är ett svek gentemot publik, sponsorer, media och inte minst mot de förare som utsätts, att inte ha som målsättning att köra med sitt bästa lag, heter det i sektionsmötets protokoll.

Så till nästa säsong införs också ett golvsnitt för klubbarna så att de inte ska kunna ställa upp med svaga lag i betydelselösa matcher.

BENGT KARLSSON

Mer läsning

Annons