Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ek tränar hemma inför OS

Annons

Just den här dagen snöade det ymnigt, och blåsten var påtaglig. Men de väderförhållandena hindrade inte Elin från ett träningspass på några timmar på förmiddagen. Det blev ytterligare ett på eftermiddagen vid Hemus skidstadion.

Varför avstår du världscuptävlingen i Nove Mesto och i stället tränar på hemmaplan?

- Jag vill vara hemma och träna i lugn och ro. Det här är enda chansen före OS. Dessutom behöver man ett socialt liv också. Det har gått i ett sedan månadsskiftet oktober-november, säger Elin

Siktet är förstås inställt på OS som avgörs i den lilla byn Pragelato, ett par timmars bilfärd från Turin, i de italienska alperna. Det här blir Elin Eks tredje OS. Hon var med 1998 i Nagano och 2002 i Salt Lake City.

Men någon medverkan i OS 2010 i Vancouver, vid 36 års ålder, blir det inte för Elins del.

- Nej, det blir inte, säger hon bestämt.

Elin Ek har hunnit bli 32 år. På meritlistan finns fem VM och nu alltså ett tredje OS. Hur det blir med skidkarriären i framtiden vill hon inte sia om.

- Jag vill inte säga något mitt i säsongen om hur det blir framöver. Jag får utvärdera efter den här säsongen. Jag har tagit en säsongen i taget de senaste åren, säger Elin.

När skidsäsongen är över, när det nu blir, har hon en lärar- examen att falla tillbaka på. Men jobbet som lärare lockar henne inte speciellt mycket.

För fyra år sedan, inför OS i Salt Lake City fick hon också frågan om framtiden.

- Jag vet inte om jag vill jobba som lärare. Miljön i skolan i dag är för dålig. Jag vill ha en annan bild av skolan, sa Elin då 2002.

Och den uppfattningen om skolan står kvar i dag fyra år senare.

- Situationen är inte bättre nu. Jobbet som lärare är säkert roligt. Men det känns mer och mer lockande att jobba inom idrotten, som varit en stor del av mitt liv under många år, menar Elin.

Under säsongen har de svenska tjejerna fått utstå en hel del kritik när resultaten uteblivit. Framför allt efter världscup- tävlingarna i finska Kuusamo var kritiken hård. Bland annat gick förbundskapten Inge Bråten ut hårt och krävde skärpning, annars skulle han se till att det blev förändringar i truppen.

Men till tjejerna i landslaget hävdade Inge att han inte sagt så, att han blivit felciterad.

- Vi får tro på det när han säger att han blivit feltolkad, säger Elin.

Annars är de svenska tjejerna vana att få kritik i media.

- Jag tycker att vi tjejer har fått oförtjänt mycket kritik. Media tycks älska att klanka på oss. Visst ska vi ha kritik när vi åkt dåligt. Men när kritiken övergår till hån har man passerat gränsen, menar Elin.

Har du känt någongång under den tunga perioden att OS-starten var i fara?

- Nej. Att det skulle bli en tuff uppgift visste jag. Men när vi kvalade in stafettlaget efter världs-cuptävlingen i Beitostölen kände jag att det var klart. Sedan anser jag att jag är den mest stabila traditionella skidåkaren av tjejerna.

Trots all hård kritik menar Elin att hon i OS i Pragelato har den största medaljchansen hon någonsin haft i stort mästerskap.

- I sprintstafetten har vi en bra chans, och där hoppas jag på en plats. När vi körde sprintstafett i världscupen i Kanada var jag snabbast, menar Elin.

Och i Kanada visade hon med en 13:e plats att hon också att kan vara med slåss om fina placeringar även i den traditionella åkningen.

- Placeringen betydde inte så mycket, men loppet som sådant hade stor betydelse. Jag var bara sekunder från en pallplats när en kilometer återstod, säger Elin.

Hur som helst. I februari gör Elin Ek sin sista OS-start. Hur fortsättningen kommer att se ut återstår att se. Kanske kommer hon att få mer tid att odla sina intressen, som att baka bröd och laga god mat.

- Jag hann i alla fall baka lite lussebullar. Men jag hinner inte vara i köket så mycket som jag önskar. Att baka och laga god mat är en skön avkoppling, säger Elin.

När Elin är ute på sina resor finns alltid en hög med böcker med. Just nu håller hon på att plöja genom Wilhelm Mobergs Invandrarna.

- Det blir några böcker per säsong man hinner läsa, avslutar Elin Ek.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons