Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edsbyns fjärde raka SM-guld

Annons

– Första finalen jag spelar. Tidigare har jag sett finalerna från läktaren. Detta är sånt man drömt om, sade Törnberg efter matchen.

Edsbyn hamnade i rejäl brygga mot Hammarby. Bajens höga press i första halvlek störde Edsbyns uppspel rejält. Edsbyn provade mer offensivt i andra halvlek, då ökade Hammarby till 3–0 och såg ut att kunna vinna sitt första SM-guld.

– Vid 3–0 tänkte jag att allt verkade gå emot oss. I det läget var jag mest arg, sade Edsbyns tränare Ola Johansson.

Johanssons order om full offensiv gav till slut resultatet. Jonas Edling pangade in Edsbyns första mål på straff, via Bajen-målvakten Andreas Bergwalls hand och stolpen.

Magnus Olsson klippte in Edsbyns andra med dryga kvarten kvar och helt plötsligt var det match igen.

– Vi sa till varandra i paus att om vi gjorde ett mål skulle de få gummiben. Så blev det också och jag tyckte inte att Hammarby spelade alls i slutet av andra halvlek. För oss var det bara att köra på i 90 minuter. Man kan inte lägga sig efter 60-65 minuters spel. Finalen är den roligaste matchen på hela säsongen, sade Edsbyns Joakim Hedqvist.

Sen kvittering

När Edsbyn fick sin sjätte hörna med fyra minuter kvar att spela klev Hedqvist fram.

– Jag sade till att jag ville ha bollen, jag kände att jag skulle smacka dit den och det gjorde jag också, sade Hedqvist.

När förlängningen startade var det nog inte många som gissade att matchhjälten skulle bli Pär Törnberg, en av de mer anonyma i Edsbyn. Törnberg har spelat många säsonger i Edsbyn men inte fått spela någon SM-final tidigare.

– Jag har väl drömt att få avgöra en final, detta är som en saga nu när man fick chansen att spela, sade Törnberg.

Långskott avgjorde

Segermålet sköt Törnberg från ganska långt håll, det såg inte ut som någon hetare målchans när Törnberg kom åkande med bollen från högersidan in mot mitten.

– Det var en bit ifrån mål, jag kände att jag inte kunde gå mellan backarna så jag valde att skjuta i stället. Vi hade sagt innan att vi skulle skjuta högt på Bergwall men jag sköt lågt i stället och det gick bra det också, sade Törnberg.

– Känslan när jag såg att bollen gick in i mål var helt sjuk, fortsatte han.

Det var inte så många som trodde på Edsbyn inför säsongen, laget tappade många namnkunniga spelare. Men det räckte ändå till nytt guld.

– Vi bestämde tidigt att spela på fler spelare denna säsong. Det tror jag avgjorde finalen också. Själv har jag gjort min bästa säsong men det är lättare när man känner förtroendet från tränarna, sade Törnberg.

Edsbyns fyra raka guld ger en plats i historieböckerna. Det har bara IFK Uppsala och Boltic klarat av tidigare.

Mer läsning

Annons