Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

E-mail, e-mail, massor av e-mail

Annons

Det är några veckor kvar innan vasaloppsveckan med alla sina arrangemang drar igång.

I Vasaloppets hus har personalen fullt upp. Telefonerna ringer stup i ett. Får man tag i rätt person på första försöket borde man gå och köpa en lott.

Men det är i det för besökaren osynliga som det mesta händer - nämligen i datorerna.

E-mailen fullkomligt rasar in i burkarna, och personalen har inte chans att besvara alla elektroniska brev.

Hur många brev det kommer in går inte att ha koll på. Men det handlar om många tusen - varje vecka.

Veckorna före Vasaloppet är det mest frågor om seedning och namnbyten som breven handlar om.

- Men vi får de mest konstiga frågor, säger Vasaloppets kanslichef Monica Eriksson och plockar fram ett just inkommet e-mail från den sprängfulla mail-boxen.

- Det var en kille som frågade om han fick ha en bärbar cd-spelare med sig och lyssna på musik när han åker Vasaloppet. Och visst får han det. Men varför lyssna på musik när det finns så mycket annat intressant att lyssna på längs spåret, säger Monica och skrattar.

Andra vanliga frågor är hur man ska vara klädd, om det finns toaletter efter spåret, vad som händer om man bryter och vilka busstider som gäller.

Monica Eriksson berättar att varje dag kommer det in omkring 200 e-mail.

- Jag har inte chans att hinna läsa alla. Under själva vasaloppsveckan hinner jag inte läsa några brev alls. I fjol kom det in 1 567 e-mail under veckan. Det gick långt i på våren innan jag betat av alla, säger Monica.

- Vissa dagar är det inte roligt att läsa e-mail. De tre senaste åren har mängden ökat markant. Hur många det blir under ett år vill nog ingen av oss veta, säger Monica.

En trappa ner i Vasaloppets hus finns växeln. Och tjejerna där får också ta emot massor av e-mail. Men också de flesta telefonsamtal.

- Vi går igenom e-mailen innan växeln öppnar klockan tio. För efter det ringer det mest hela tiden, säger Benita Berglind.

- Det var en kille som ringde och frågade om man inte fick skidorna med sig hem. För han hade läst något om skidinlämning i inbjudan. Han trodde att det betydde att vi skickade hans skidor hem efter Vasaloppet, säger Monica Lund som också jobbar i växeln.

Men utvecklingen är inte bara e-mail. Mobiltelefontjänsterna har vuxit lavinartat i Vasaloppet.

- I fjol började vi med att folk kunde beställa en SMS-tjänst, där man kunde följa åkare via mobiltelefonen från start till mål. 25 000 beställde tjänsten och de fick 129 500 SMS-medelanden under vasaloppsveckan.

- Av de 25 000 som beställde tjänsten låg 14 000 vasaloppssöndagen. Det innebar att det var problem att använda mobiltelefonen i Mora på grund av all trafik i luften, säger Monica Eriksson.

- När jag började här på Vasaloppskansliet för 26 år sedan hade vi inte ens telefoner vid varje kontroll. När faxen sedan kom var det rena revolutionen. Det vi håller på med idag var science fiction, och det kommer att öka, avslutar Monica Eriksson.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons