Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla brons till Dalarna

Annons

Herrarnas stafett 3x10 kilometer blev ingen svårtippad historia.

Östersunds supertrio Thobias Fredrikson, Anders Södergren och Mathias Fredriksson gjorde det som förväntades och tog sin fjärde SM-titel på raken med nästan en minuts segermarginal.

Spänningen handlade istället om vilka klubbar som skulle lägga beslag på silver- och bronsmedaljerna.

Att Falun-Borlänge skulle vara med i toppen stod klart redan efter startskottet. Mikael Östberg var först ut ur stadion.

Ett väl samlat startfält med Östberg och Thobias Fredriksson i spets som turades om att dra.

-Jag försökte med ett ryck i sista branten för att få isär fältet, men det hände väl inte så mycket, tyckte Mikael Östberg, som naturligtvis var helnöjd med sin egen insats.

Han skickade iväg Fredrik Östberg på det andra varvet som gjorde sällskap med Östersunds Anders Södergren ut ur skidstadion.

Södergren satte högsta fart och kopplade greppet direkt och avståndet växte hela tiden.

Umeås Jörgen Brink gjorde ett kanonåk och var snart ikapp den gruppen åkare efter ledande Södergren som anfördes av Östberg, Moras Rickard Andreasson samt Hudiksvalls Tobias Långberg.

Anders Södergren skickade iväg Mathias Fredriksson på den sista sträckan, och drygt en halvminut senare dök Fredrik Östberg upp med Tobias Långberg i bakhasorna.

Upplagt för en spännande spurtduell, men vad händer - jo, Östberg åker på fel sida om avspärrningen och stoppas av en funktionär.

Efter några sekunders strul och vändande hit och dit får Östberg fortsätta och hittar ut på rätt sida igen och dunkar lagkamraten Håkan Lövström i ryggen som trea.

-Jag var säker på att jag åkte på rätt sida, men sådant händer. Åkningen i övrigt gick hur bra som helst och det känns som att vi hittat formen allihop, tyckte Fredrik.

Håkan Lövström, en anonym kille som egentligen aldrig stått på en prispall, åtminstone inte i högre sammanhang.

Men nu vädrade han medalj, borrade ned huvudet och riktigt tjuråkte den avslutande milen.

Efter att Mathias Fredriksson helt odramatiskt passerat mållinjen som svensk stafettmästare fick publiken ändå sitt lystmäte minuten senare.

Spurtuppgörelse om silvermedaljen - i huvudrollerna; Umeås Anders Högberg och Falun-Borlänges Håkan Lövström.

Lövström gav allt, men fick ge vika med mindre än en meter till den lite mer rutinerade Högberg.

-Jag hade ingenting att svara med, Anders Högberg hade mer kraft. Men jag hängde med bra och att få ta emot min första medalj någonsin känns ännu bättre, sade en glad Håkan Lövström.

Ett steg i rätt riktning blev det för Elin Ek, som ordnade bronsplatsen i damstafetten 3x5 kilometer fristil tillsammans med lagkamraterna Sofia Bleckur och Jenny Limby i IFK Mora.

Laget var hela tiden med i täten, och avslutningen blev raffinerad med en vilt sluggande Elin Ek på sista sträckan i spurtstrid med sprintspecialisten Anna Dahlberg, Åsarna IK, Maria Rydqvist, Östersund.

Det blev som vanligt små marginaler som avgjorde där Åsarna vann, Östersund på andra plats och Mora på tredje - men det skiljde bara decimetrar.

-Det kändes lite nervöst inför spurten, men och förstod att det skulle bli svårt att slå Anna i en spurtduell, tyckte Elin Ek.

SVEN-ÅKE MICHELSON

Mer läsning

Annons