Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla brons i sprinten

Annons

Enligt Luleåpolisens beräkningar kantade cirka 10000 skidintresserade norrbottningar gator och parker i centrala Luleå för att bevittna SM-sprinten 1,2 kilometer fristil.

Stentuffa dueller från prolog till A-final där inte helt oväntat OS-hjältarna Anna Dahlberg, Åsarna, och Thobias Fredriksson, Östersund, parkerade högst upp på SM-tronen.

Men i båda A-finalerna fanns Anna-Karin Strömstedt och Mikael Östberg i högsta grad med i kampen om den ädlaste medaljen.

Det handlade om spurtstrider.

- Jag och Peter Larsson, uppväxt i Luleå men numera tävlandes för Hudiksvall, gaddade ihop oss för att försöka störa Thobias Fredriksson i finalen, men han verkar vara omöjlig att slå som han avslutade sitt lopp idag, konstaterade Mikael Östberg, som definitivt inte hade en någon lätt resa till A-finalen.

I semifinalen krokade Gällivareåkaren Marcus Hellner fast i Östbergs skidor, som hastigt och mindre lustigt hamnade sist i det fyra man starka startfältet.

-Det blev en rejäl piruett innan jag fick upp farten igen, sade Mikael Östberg efter målgången.

Men den upphämtning han gjorde var imponerande och avancemanget till A-finalen var aldrig i farozonen.

Sammanlagt sju fjärdeplatser i SM-sammanhang, men SM-veckan i Norrbotten så här långt har förbättrat den statistiken på ett avsevärt sätt.

Mikael tog tre bronsmedaljer, två i stafett plus den första individuella medaljen på ett SM, den här gången i sprint.

Brorsan Fredrik Östberg svarade för en klart godkänd insats och blev trea i B-finalen, en placering bättre än lagkamraten Kalle Gräfnings.

-Nu börjar jag bli rejält trött, tyckte Fredrik Östberg.

Riktigt nöjd med sin insats var Kalle Gräfnings.

-Visst måste jag vara nöjd med placeringen åttonde plats, men jag var ändå ytterst nära att ta mig till A-finalen med tanke på att jag låg tvåa fram till bara några futtiga meter innan målgång i semifinalen.

Den stora favoriten, OS-guldmedaljören Björn Lind, Hudiksvall, tvingades tyvärr kasta in handduken den här gången efter att ha känt sig krasslig.

På damsidan saknades OS-mästarinnan Lina Andersson och världsmästarinnan Emelie Öhrstig, båda Piteå av samma orsak. Moratjejen Elin Ek stod över med siktet inställt på gårdagens tremil.

Men Anna-Karin Strömstedt såg piggare ut än hon egentligen kände sig och var fint med i A-finalens spurtstrid, men fick släppa några meter till segrarinnan och storfavoriten Anna Dahlberg och Britta Norgren, Sollefteå.

-Naturligtvis känns det alltid skönt att ta medalj. Jag fick en dålig position i början, men lyckades ändå sega mig upp och vara med i spurten.

-Men de sista meterna kände jag mig riktigt slak, sa Anna-Karin Strömstedt.

SVEN-ÅKE MICHELSON

Mer läsning

Annons