Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt norskt i topp

Annons

Och det var en överlägsen segrare, den här gången, som avgjorde Skinnarloppet tre-fyra kilometer före mål. Då satte han in segerrycket och ingen lyckades då hänga på.

- Jag kände att de övriga inte hängde med när jag ryckte och jag är helt nöjd med mitt lopp, sade Jörgen Aukland, som nu har satt ett högt mål till Vasaloppet, där han som bäst varit sjunde man.

Det var förresten första gången Aukland åkte Skinnarloppet.

- Men det blir fler gånger, sade en lycklig segrare.

- Jag känner mig just nu i kanonform och kan jag behålla den tror jag att det kan bli riktigt roligt i Vasaloppet, sade Jörgen Aukland.

Fjolårssegraren Henrik Eriksson, som vann Skinnarloppet 1999, kom på femte plats och han känner att formen börjar komma. Med den placeringen var han också bäste dalaåkare och han hade en riktig duell med norrmannen Anders Hallingstad om fjärdeplatsen, men fick se sig besegrad med en knapp sekund.

- Jag har varit krasslig tidigare, men nu verkar det ha släppt. Jag känner att jag blir bättre för varje dag, säger Henrik Eriksson, som naturligtvis ser fram emot Vasaloppet.

Det gör också Staffan Larsson, men han var betydligt mer bekymrad efter målgången i årets Skinnarlopp. Det blev en 20:e plats och han var nästan åtta minuter efter segraren. Och långt från storformen.

- Jag känner mig allt annat än bra. Och inte nog med det. Jag bröt också en skida efter cirka 14 km och fick sen åka på en ny skida, som inte var speciellt bra, säger Staffan Larsson, som är rädd för att han inte kommer att hinna i form till Vasaloppet.

En bra insats noterar vi också för Mattias Svahn från Mora som blev åtta.

Det 72:a Skinnarloppet blev ett rekordlopp. Det var cirka 1 400 startande och fler har det aldrig varit. Och det blev också fina tävlingar. Det var hård fart under första varvet, vilket gjorde att fältet splittrades upp och under andra varvet var det norrmännen som anförde takten och Jörgen Aukland och Håvard Skorstad var i en klass för sig.

I damtävlingen svarade Sara Larsson, 25 år, från Ekshärad i Värmland, för en fantastisk insats.

Hon utklassade allt motstånd och även hon, liksom herrsegraren, avgjorde med ett hårt ryck några kilometer före mål. Det kan nämnas att Sara Larsson har satsat hårt på skidor bara i ett par år.

- Då kände jag mig stark nog att gå ifrån och det var ingen som svarade på mitt ryck, säger Sara, som var fyra i Skinnarloppet förra året.

- Mina skidor var fantastiska. Dom har tidigare tillhört Anna-Lena Fritzon och är från 1990. Jag har fått köpa dem och det har gått kanonbra när jag använt dem, säger Sara Larsson, som nu först ska åka Tjejvasan, där hon var 26:a förra året, och sen Vasaloppet, där hon vill förbättra på placeringen från i fjol, då hon var sjua.

Karin Öhman, som blev tvåa, hade ingen chans att haka på då rycket kom och en som fick ge sig ännu tidigare var Anna-Karin Strömstedt, Vansbro, som svarade för den bästa dalainsatsen på damsidan.

Skinnarloppet är landets näst största skidlopp efter Vasaloppet. Det var fin skidpropaganda i utmärkta skidspår och det var även mer publik än på många år.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons