Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt IFK Mora i Pinglan

Annons

Inte nog med att Rikard vann, på andra plats kom klubbkompisen Niklas Karlsson.

Favoriten Fredrik Persson, Åsarna, kom inte till start och då seglade Jerry Ahrlin upp som het segeraspirant. Men Östersunds-åkaren fick ge sig mot två blåvita åkare.

För Andreasson själv var det ingen större överraskning att han var snabbast i Hemusterrängens milbana.

- Jag visste att jag var i bra form och räknade med att bli bland de tre bästa. Åtminstone siktade jag på det, men sedan vet man ju aldrig hur det går, säger Rikard.

Och att formen varit bra på sistone, det visade Rikard inte minst förra helgen då han vann en tävlingen uppe i Arvidsjaur.

- Tjejen är därifrån, så det var därför jag var där och tävlade, förklarar Andreasson som ursprungligen är från Bengtsfors i Dalsland.

- Men jag har bott här i snart elva år så det här är hemma för mig, säger den snart 27-årige Moraåkaren.

"Lille Skutt", som Rikard kallas av skidkamraterna, har visat fin form hela hösten. Bland annat var han bäste blågula åkare i början av december då det kördes tävlingar i Sverigecupen i Östersund.

Nyligen var han också uttagen att köra i Skandinaviska Cupen i Finland, där han blev andra bäste svensk.

De stora målen i vinter är SM och inte minst Vasaloppet.

- Jag har två sjundeplatser i SM och en tionde plats i Vasaloppet som främsta insatser, berättar Rikard.

Och 2005 fick han avsluta med två segrar.

- Ja, det här var ett bra slut på skidåret, konstaterar han glatt.

Även tvåan Niklas Karlsson var nöjd.

- Visst hade jag hoppats på seger, men Rikard är bra. Jag startade först och när jag varvade kom Andreasson och körde om mig, så jag såg att han hade riktigt bra fart, säger Niklas.

Karlsson hade som målsättning den här vintern att få köra någon världscuptävling. Ett mål han ännu inte nått upp till.

- Det har inte gått så bra hittills som jag räknat med. Men jag brukar åka bättre efter jul och jag hoppas få chansen längre fram.

Det var för övrigt tre Moraåkare bland de fem bästa. Erik Eriksson körde in på just femte plats.

- Det här trodde jag inte. Skejt har inte fungerat så bra tidigare och att då bli femma var en glad överraskning, säger Erik som är mer en klassisk åkare och vars huvudmål är Vasaloppet.

Hon kom, hon sågs, hon segrade. Elin Ek vann 5-kilometersloppet med 17 sekunder till godo på tvåan Ulrika Persson, Vansbro AIK.

- Det här var faktiskt min första tävling i Sverige den här vintern. Det var skönt att få komma hem och fira jul och jättekul att få visa upp sig på hemmaplan, säger Elin och tillägger:

- Roligt att även få vinna. Det var ju ett ganska bra startfält och Maria Rydqvist (trea i lördags) har jag ju fått stryk av tidigare i skejt, så det här var ett bra "träningspass" för mig inför kommande världscup och inte minst OS.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons