Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt blå-gult i toppen

Annons

DRESDEN, TYSKLAND

Det var ingen tvekan om att svenskarna ville visa att lördagens långdistans var en parentes under det annars så framgångsrika orienteringsåret 2004. Redan från start fanns Sverige med i täten i båda stafetterna.

För Emma Engstrand på startsträckan var det den första internationella stafetten för året i förstalaget.

Engstrand petade ut Gunilla Svärd som på söndagen fick göra sin sista landslagsstart i det svenska andralaget.

Engstrand visade inga nerver och var hela tiden den som hade kommandot i en tättrio med Sverige, Danmark och Finland som utkristalliserade sig. In till växling var hon steget efter danskan Anne Konring Olesen.

Jenny Johansson på den andra sträckan kunde relativt omgående haka av Danmark, men lyckades inte riktigt skapa en lucka ned till Finland. Med ett sista ryck gav hon ändå Karolina A Höjsgaard en lite lucka ut på den sista sträckan.

Höjsgaard, som varit klinisk som avslutare i landslaget under året, gjorde ingen besviken. Efter ett tidigt misstag och en bits löpning med finskan Maria Rantala kom det avgörande rycket.

- Jag kände att jag sprang fortare och efter en gafflingskontroll fick jag ett försprång, förklarar Karolina, som för tredje gången det här året kunde se sina lagkamrater vänta för att tillsammans springa segerupploppet.

- Det är en lika härlig känsla att se dem varje gång, säger hon.

Sverige vann självklart stafett-cupen och förbundskapten Marita Skogum tycker av naturliga skäl att hennes landslag är ett av årets verkliga utropstecken i svensk idrott.

Om damsegern var väntad så var herrarnas dito en större överraskning.

Kalle Dalin som tog hand om första sträckan, gjorde sitt bästa lopp för veckan och gav Sverige en smakstart.

- Det var ett konstigt stafettlopp. Jag tyckte jag var ensam nästan hela tiden och hade svårt att veta hur jag låg till. Eftersom jag inte gjorde några misstag antog jag ändå att det gick hyfsat, säger Dalin.

På den andra sträckan, där Sverige mönstrade Niclas Jonasson, kom ett litet ryck från norrmannen Holger Hott Johansen och det såg ut som norrmännen skulle gå mot en ganska säker seger. Sveriges avslutare Mats Troeng ville annat. Med ett riktigt panglopp hämtade han in hela försprånget och kunde på banans sista kilometer avgöra mot Schweiz.

Sverige och Norge landade på samma poäng i totalcupen, men Sverige vann på bättre resultat i finalen.

HENRIK ERICKSON

Mer läsning

Annons