Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drottning Klüft

Annons

Abbas "Dancing Queen" dånade på Olympiastadion i Aten när Carolina Klüft sprang ärevarv insvept i en svensk flagga, och visst är hon friidrottens dansande drottning.

Det såg både Carl XVI Gustaf och drottning Silvia ut att tycka.

- Men jag ser inte mig själv som någon stjärna, jag är fortfarande en liten flicka i den stora världen, tyckte Klüft.

- Jag har bara tränat på för att det har varit roligt, sade Klüft när hon gav intervjuer med löparskorna i handen och den svenska flaggan knuten runt midjan.

Den blonda flickan från Växjö har länge samlat på gyllene mångkampsmedaljer. I och med segern i Aten är samlingen i stort sett komplett. Eller vad sägs om guld i junior-VM både 2000 och 2002, guld i EM 2002, guld i inne-VM 2003, guld i VM 2003 - och så lördagens överlägsna OS-guld.

- Men det finns gott om saker för mig att göra, jag har stora mål för livet även utanför friidrotten och de tänker jag uppfylla - men vad det är, det håller jag som för mig själv. Friidrotten håller jag på med så länge det är roligt.

Carolina Klüft var yngst i det olympiska sjukampsfältet, men under den här helgen i Aten visade hon att yngst också var bäst. Segermarginalen på 517 poäng till litauiska tvåan Austra Skujyte kan jämföras med att vinna en VM-final i fotboll med 11-0, en världscupstorslalom med fyra sekunder eller en Wimbledonfinal utan gameförlust.

- Men jag tänker inte på resultatet, jag sätter inga gränser för mig själv.

Under fredagens första fyra grenar plågades Klüft av både sömnbrist och huvudvärk. Ändå satte hon personligt rekord i kula (14,77) och noterade årsbästa i både 100 meter häck (13,21) och höjd (1,91). Hon var svimfärdig på grund av värmen när hon mötte pressen efter sitt 200-meterslopp:

- Jag fick lägga mig med fötterna i högläge för att få tillbaka färgen i ansiktet, berättade Klüft.

En mer utvilad svenska fortsatte defileringen mot guldet under lördagen. Hon hoppade imponerande 6,78 när hon lätt vann längdmomentet och klämde till med årsbästat 48,89 i problemgrenen spjut.

Inför 800 meter kunde Klüft vara 37 sekunder efter litauiskan Austra Skujyte och ändå vinna guldet.

- Men jag tar ingenting för givet, det finns så mycket som kan hända i det här livet vi lever, sade Klüft.

Hon kom i mål som trea i heatet på tiden 2,14,15.

Klüft tog sig för ansiktet och föll ned på marken, medveten om att hon vunnit guld i sitt OS-debut.

- Först tänkte jag bara att vad skönt att 800 meter är över som man gott och varit nervös för. Jag var rädd att bli trött, jag är ju så barnslig.

Men tröttheten försvann snabbt ur 21-åringens ben, trots att hon bara varit 49 poäng ifrån att slå sitt personliga rekord.

Fotograferna flockades och snart dånade Abba-låten "Dancing Queen" inne i Olympiastadion för friidrottens omslagsflicka.

- Underbart att få höra en svensk sång.

- Jag kommer inte att flytta från Sverige. Det är där jag har min familj och mina vänner, det är där jag vill bo.

På onsdag ska Carolina Klüft hoppa längdkval mot Marion Jones - och förhoppningsvis final på fredag. (TT)

TT

Mer läsning

Annons