Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömstarten

Annons

När kvällen i Lissabon var över ekade fortfarande ramsorna från blågul läktarplats - "En Henrik Larsson, finns bara en Henrik Larsson".

På tavlan stod i neonskrift det som alla svenskar hade hoppats på, det som alla under EM-lägret drömt om.

Sverige-Bulgarien 5-0. En fantastiskt start på ett mästerskap - och en fantastisk återkomst för en fantastisk spelare.

Henrik Larsson var tillbaka där han hör hemma, i huvudrollen i ett svenskt landslag och i den form som han tycks ha konserverat i flera år.

Men trots att insatsen var stor var orden efteråt små:

- Vi kan njuta av det här i kväll, men i morgon måste vi börja fokusera på vår nästa match, sade Larsson på presskonferensen efter 5-0-segern.

Men visst var Sverige imponerande bra?

- Vi spelade väldigt bra och fick ett bra resultat, men det är flera matcher kvar.

Mot Bulgarien i EM-premiären var det Larsson och två andra svenska nyckelspelare som var den stora skillnaden. Larsson, Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic är stjärnorna som var skillnaden mellan bara seger och stor succé.

Det började med samspelet efter 32 minuter - ett 1-0-mål som var ett stänk av Japan-VM för två år sedan. Då som nu med Zlatan Ibrahimovic längs högersidan. Då som nu med knapp vinkel men klart målläge.

Förra gången, på övertid i VM-åttondelen mot Senegal, valde Zlatan eget avslut och fick bara med sig en hörna.

Den här gången, i EM-premiären mot Bulgarien, fick han med sig Fredrik Ljungberg.

Innan bollen ens nått fram hade Zlatan halvt om halvt höjt armarna.

När målet kom, Ljungbergs fjärde på 41 landskamper, kom också vrålet. Ett förlösande vrål som satte stopp för den krampaktighet som präglat den svenska inledningen.

Sverige hade fått 1-0 - trots bulgariskt spelövertag.

De hade fått sin ledning - trots en handfull bulgariska chanser.

Och de gick till halvtidsvila med ett psykologiskt övertag - trots att den svenska spelplanen försvarsmässigt inte gått hem.

För Bulgarien var livsfarligt. Den grönvitröda vänsterflank som skulle täppas till hade lämnats vidöppen när Martin Petrov gång på gång tagit sig runt Teddy Lucic på Sveriges högerkant.

Lucic var uppenbart hämmad, grimaserade och tog sig för revbenen när han byttes ut mot Christian Wilhelmsson redan efter 40 minuter.

När "Chippen" kom in till höger på mittfältet flyttade Mikael Nilsson ner på den högerbacksplats som han använts ofta på i Halmstad men bara i en landskamp, mot Finland i slutet av maj.

I andra halvlek handlade det mesta om Sverige.

Det svenska 2-0-målet var ett karbonpapper över Henrik Larssons mål i landslagscomebacken mot Polen den 6 juni - ett stenhårt, utåtskruvat vänsterinlägg från Erik Edman och en hård och precis nick intill bortre stolpen.

- Perfekt inlägg, sade Larsson.

- Jag försökte bara att ta chansen, och sen hamnade bollen i bortre hörnet.

En minut senare kom nästa chans och nästa mål. Christian Wilhelmsson förde in bollen i det bulgariska straffområdet, petade ut den till Anders Svensson som drog in den mot bortre stolpen.

Där kom Larsson glidande med målet vidöppet fram till 3-0.

Innan svenskarna lekt klart hade också Fredrik Ljungberg fixat en straff som Zlatan Ibrahimovic pressade in till 4-0, och Marcus Allbäck smällde in femman.

Förra gången som Sverige vann sin premiärmatch i ett EM eller VM var 1958.

Den gången slutade det inte förrän i VM-finalen. (TT)

JAKOB SILLÉN

Mer läsning

Annons