Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen slog in

Annons

Hon ler ofta under tidningens besök, det är uppenbart att Elin mår bra. En av anledningarna är att vinterns efterhängsna sjukdomar, bland annat bihåleinflammation, nu tycks lämna henne ifred. Därmed kan hon träna för fullt, sex-sju pass i veckan. Av dessa är tre boxningspass under BK Swing-tränaren Stig Perssons ledning.

-"Stickan" ja, det var väl hans övertalningsförmåga som fick mig att börja med boxning på allvar, säger Elin.

Hon har alltid gillat att träna och kom igång med boxercise för ett par år sedan.

-Då ville Friskusarna här i Smedjebacken att jag skulle bli boxerciseinstruktör åt dem.

Men Elin Jakobsson fick inte tillgång till den utbildning som behövdes för att leda boxercisepass, så hon besökte BK Swings träning i stället - och blev kvar.

Vad var det som fick dig att fastna för boxning?

- Jag blev förvånad över att det var så mycket teknikträning. Det är inte bara att veva och slå, man måste ha kontroll på både kroppen och huvudet.

-Sedan gäller det att ha nerverna i styr, ha koll på kosten för att hamna i rätt viktklass och så är det mycket träning.

Hon konstaterar att det handlar om att jobba med sina dåliga sidor och tycker definitivt att boxning är en sport att rekommendera, inte minst för tjejer och kvinnor.

-Boxningen ger självförtroende, man vet vad man klarar av.

Elin märker att det är en sport på frammarsch på damsidan, mycket tack vare framgångar för stjärnor som Frida Wallberg och Åsa Sandell. Men också tack vare inkörsporten boxercise, en träningsform som blivit mycket vanlig på senare år.

Nu hoppas Elin Jakobsson att Swing ska få fler än de tre-fyra damboxare klubben har nu.

-Alla ska veta att man faktiskt blir kompis med dem man slåss emot. Under matchen är det kamp, efteråt är man vänner igen.

Så mycket matcherfarenhet har inte Elin än. Efter tre inledande diplommatcher har hon som amatörboxare hunnit med fem matcher.

Tre segrar har det blivit och den mest meriterande hittills kom i helgens nybörjar-SM i Köping, där hon blev direktkvalificerad till finalen i 75-kilosklassen.

För motståndet i finalen svarade Denise Jonsson, Haninge BK. Elin Jakobsson tog kommandot direkt och hade klart flest träffar efter första ronden, sedan blev det dock problem. Elin började blöda näsblod, matchen bröts tillfälligt innan läkaren gav klartecken.

-Men när jag skulle boxas började blodet rinna igen.

Matchen bröts och Denise Jonsson fick tre pluspoäng. Segern gick ändå till Elin Jakobsson, med 16 träffar mot 10.

- Lite snopet slut, jag ville ju fullfölja matchen.

Hon är i alla fall glad över guldet och siktar på nästa tävling om ett par veckor, Mattias minne i Timrå.

Möjligen är även klubbkompisen Jonas Häggström med då. Han var i alla fall med i 75-kilosklassen i nybörjar-SM, men föll då i semifinalen mot Tommy Haddad, Järfälla BC.

HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons