Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen lever

Annons

Djurgården var utspelat i första halvlek och när Sasa Ilic satte 1-0 efter en knapp timmes spel kändes det som om Djurgårdens europeiska cupäventyr var på väg att ta slut.

Men det svenska mästarlaget reste sig.

Efter 72 minuter kom plötsligt sekvensen som förändrade matchen, när Andreas Johansson uppfattade Rene Makondeles löpning och smekte fram en perfekt passning. Anfallaren från Kongo Kinshasa löpte perfekt i djupled och hade fri väg mot mål. Makondele rundade Partizanmålvakten Radovan Radakovic och lyfte iskallt in kvitteringsbollen i nät.

Ett mål som kan vara skillnaden på avancemang eller avslutat europeiskt cupäventyr, ett mål som kan vara värt många, många miljoner kronor.

Men Djurgården kunde faktiskt ha vunnit matchen med 2-1. Bara ett par minuter efter Makondeles kvittering dundrade Kim Källström en mäktig frispark i ribbkrysset. Skottet var så hårt att returen studsade långt utanför straffområdet. I kalabaliken som följde fick också inhopparen Daniel Sjölund en fin chans.

Men matchen slutade 1-1 och det är gott nog.

Särskilt med tanke på hur första halvlek såg ut. Då verkade slutresulatet kunna bli likvärdigt med det 0-4-resultat som Hammarby fick med sig hem från besöket i Belgrad i fjolårets Champions League-kval.

Partizan hade ett bastant spelövertag och två ribbträffar under första halvlek, Djurgården fick å sin sida vänta 42 minuter innan Andreas Johansson avlossade lagets första skott på mål.

Planens dominant var landslagsmeriterade högerbacken Milivoje Cirkovic som gång på gång svepte fram på sin kant och gång på gång rundade Djurgårdens nyinköpte vänsterback Fredrik Stenman.

Djurgården höll emot i en knapp timmes spel, men efter tre träträffar kunde inte Andreas Isaksson freda sitt mål längre.

Vid ledningsmålet tog sig ypperlige Cirkovic ned till kortlinjen och slog ett inlägg som vänsterbacken Nikola Malbasa sköt i stolpen. På returen var lagkaptenen och stjärnan Sasa Ilic framme och stötte bollen i mål från nära håll.

Ledningsmålet var helt rättvist, men kom ändå aning ologiskt. För efter att ha varit utspelat i första halvlek började Kim Källströms självsäkerhet smitta av sig på allt fler blåränder i början av andra halvlek.

- Vi började kontrollera mer och mer strax innan deras ledningsmål. Därför var de lite synd att de fick de målet, men vi reste oss. 1-1 är ett rättvist resultat, även om

Djurgården började trilla på ett sätt som tagit laget till toppen av allsvenskan.

Och några sekunder briljant kortpassningsspel räckte för skapa ytan för att Rene Makondele skulle kunna göra sitt livs viktigaste mål. Den 21-årige anfallare började matchen på vänsterkanten, men flyttade över till högerkanten. Det var från den kanten han skar in, hittade luckan i hemmaförsvaret och sköt Djurgården närmare Champions League.

- I andra halvlek var vi starkare både tempo- och konditionsmässigt. Men det är bara halvlek ännu, konstaterar Åkeby.

Djurgården är 90 mållösa minuter från avancemang till den avslutande kvalomgången. Slutar returen på Råsunda den 6 augusti 0-0 kan Djurgården börja sälja biljetterna till hemmamötet med Newcastle den 13 augusti. (TT)

LARS MARKUSSON

Mer läsning

Annons