Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen blir sann

Annons

Erik Löfmarck och hans bror Calle har sprungit mycket i trakterna kring Norrbo. Till slut sa de att det vore kul om det fanns ett lopp här.

Sagt och gjort, snart är det verklighet.

- Omgivningarna här är otroligt bra och det är roligare med sällskap när man springer, säger hobbymotionären, musikanten och snart arrangören Erik Löfmarck.

På lördag inleds Dan Andersson-veckan i Västerbergsslagen. Det var också ett tag tänkt att Grangärde Kyrklopp, som det kallas, skulle vara en del i detta.

Men sommarens skogsmark är nyckfyll och framför allt blöt, så loppet flyttades till den 4 september, då naturen är torrare och luften svalare. Nu ligger kyrkloppet i stället samma helg som Grangärde marknad.

Erik Löfmarcks intresse för finnmarken har funnits i många år. Tillsammans med sin bror har han gett ut en skiva med Dan Anderssons tonsättningar, och sommar såväl som vinter kommer han till trakten för att springa och åka skidor.

- Det är utmärkt med ett lopp med en sådan historisk förankring. Det är vanligt folk som har knallat här i århundranden på väg till kyrkan och Dan Andersson själv har gått sträckan.

- En del av historien som är minst lika intressant som till exempel Vasa är hur vanligt folk har haft det. Tänk att gå den här sträckan en gång i månaden till kyrkan.

Förr fanns något som kallades kyrkotvång.

Minst en gång i månaden var invånarna i socknen tvungna att bege sig till Grangärde kyrka, oavsett årstid och väder.

Dessutom var det till kyrkan man begav sig vid dop, bröllop och begravningar. Kyrkstigarna växte fram.

Nu är de vandringsleder och löper från Norrbo till Kullen och Mårtens.

- En poäng med ett lopp är att om man springer så håller man stigarna öppna. Deltagarna gör en kulturhistorisk insats, säger Erik Löfmarck.

I år kommer loppet att vara cirka två och en halv mil långt, med start och mål i Norrbo.

I framtiden hoppas arrangörerna att banan ska gå vidare mot kyrkan i Grangärde. Men det får bli i framtiden, för i år smyger Erik Löfmarck och bror igång lite försiktigt.

- Det är en liten mjukstart för att kolla intresset och vad vi klarar av.

- Det finns ingen ordentlig organisation i år.

Det är väldigt jobbigt att springa stigarna, enligt Löfmarck.

Den enklaste jämförelsen är Lidingöloppet i Stockholm, men Kyrkloppet är antagligen mer ansträngsamt. Banan är kuperad och breda gångstråk växlas med smalare.

Om det känns för tufft att springa ser Erik Löfmarck gärna att folk tar tillfället i akt och går runt. Det tar kanske sju timmar, men är väl värt promenaden. Naturen är vacker och flera av Dan Anderssons besjungna platser kan ses längs vägen.

- Det vore kul om vi i framtiden kunde ha 200 personer på startlinjen, men är det 30 som ställer upp i år är jag otroligt nöjd.

- Det är rätt skönt att kunna smyga igång loppet.

MAGNUS ÖSTLUND

Mer läsning

Annons