Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömlottning för Sverige

Annons

Till det stundande VM-slutspelet i Japan och Sydkorea hamnade ju Sverige i en grupp som snabbt döptes till ''dödens grupp''. Tur och otur brukar jämna ut sig och när EM-kvalet lottades nere i Portugal på fredagen hamnade Sverige i en av de enklare grupperna på förhand.

- När de toppseedade nationerna skulle dras så sa vi att grupp ett, fyra, fem var grupper vi hoppades på och vi hamnade i en av dem så det är väl okej, säger Tommy Söderberg.

Sverige hamnade i grupp fyra tillsammans med, i rankingordning: Polen, Ungern, Lettland och San Marino. De sistnämnda har Sverige aldrig mött i en landskamp och Söderberg vet inte så mycket om dem - än.

- Jag vet att Skottland hade det tufft när de mötte dom borta nyligen. Jag kan väldigt lite om San Marino, men dom ska man klara av, säger han bestämt.

Lettland drogs ur den näst sämsta seedningsgruppen.

- I hela Baltikum har dom hög ambitionsnivå, men dom har en bit kvar att vandra. De baltiska staterna hör ändå till dom som ibland överraskar.

Ungern var nästa nation att dras till grupp fyra.

- Det är en nation som alltid har haft många talanger, men i dag vet jag inte riktigt var dom står. Dom har haft det lite jobbigt med sin fotboll det senaste decenniet.

Ur den näst högsta seedningsgruppen drogs Polen som verkligen är en nation på frammarsch efter några sämre år.

- Vi hade dem i EM-kvalet innan och då vann vi med 2-0 hemma och 1-0 borta. Det är en nation som är väldigt stark för närvarande och som gjort ett mycket bra VM-kval.

Söderberg har stor respekt för Polen.

- Det är den tuffaste nationen i gruppen. Både om man tittar på rankingen och på form. Dom verkar ha fått harmoni i sin fotboll och det är viktigt.

Även om Polen är bra så var det ändå en klar vinstlott att som toppseedad nation dras i grupp fyra.

- Det finns sådana här grupper som Albanien, Georgien, Schweiz, Ryssland och Irland som toppseedad nation. Där var Albanien lägst seedade men man ska komma ihåg att dom slog Turkiet i en träningsmatch hemma och jag vet att Italien har haft det svårt mot Georgien. Jämför man det med San Marino så menar jag att det är en match man bara vinner.

Sveriges facit under de två senaste kvalen, till EM-2000 och VM-2002, är bäst i Europa. Landslaget har 18 raka kvalmatcher utan förlust.Tommy Söderberg har inte förlorat en enda kvalmatch sedan han tog över landslaget 1998.

- Vi har ju varit med i EM i Holland och Belgien med ett mindre bra resultat, men vi kvalade dit. Det är så viktigt för svensk fotboll att få kontinuitet och vara med i de stora slutspelen, att lyckas i kvalen så att vi får pengar och resurser att hålla igång de andra landslagen och få en bra seedning till nästa kval som nu när vi var toppseedade, säger Söderberg. (TT)

STEFAN SERRANDER

Mer läsning

Annons