Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatisk skidmaraton

Annons

Som namnet antyder handlar det om ett maraton, 42 000 meter.

Mellan Erik Eriksson och Anders Palmér skilde det lite drygt en tumnagel efter drygt fyra mils skidåkning.

- Det här trodde jag inte. Jag var och körde i Svenska Cupen i Hallstavik igår (läs lördag), säger Erik.

En grupp på sju-åtta åkare skaffade sig ett försprång i ett ganska tidigt skede av loppet. Vid varvningen efter 21 kilometer hade oktetten en lucka på omkring 20 sekunder. På den andra varvet decimerades oktetten till en sextett, och när fem kilometer återstod att åka handlade det om en duo, Erik Eriksson och Anders Palmér.

- Jag var sliten vid varvningen, och när Anders försökte att rycka på slutet var jag nära att släppa. Men nu känns det skönt, säger Erik och ler ett ansträngt leende.

- Erik var för stark för mig, sa Anders Palmér direkt efter målgång innan målfotot studerats noggrant.

Bakom de här två utspelades en lika intensiv kamp om tredje och fjärde platsen. Kombattanterna där var Falun/Borlänges Petter Myhlback och Arvikas Martin Larsson. Där drog Petter det längsta strået.

I damelitklassen såg IFK Moras Julia Limby länge ut att gå mot en tämligen komfortabel seger. Men på slutet kroknade Julia och norskan Unni Ödegård kröp allt närmare. In på upploppet hade Julias ledning krympt till 20-25 meter.

- Sista backen var lite för kort, konstaterade Unni Ödegård som fick se sig besegrad med några meter.

- Jag tror att jag aldrig har tagit så tvärslut.

- Jag fick också lite konstiga tider. En stunden ledde jag med nästan en minut, och i bland var det bara 16-17 sekunder, säger Julia.

Julias syster Jenny kom också till start, men hon bröt tävlingen.

- Det var ingen idé att fortsätta. Det fanns inget att ge, säger Jenny som haft problem hela vintern. Exakt vad det är som fel vet hon inte.

- Man ska väl inte ge upp. Men just nu känns det som en förlorad säsong.

Orsa Grönklitt Skimarathon ökar i omfång. I fjol var det omkring 500 åkare som kom till start. I år var siffran omkring 700 åkare. Ändå kördes Engelbrektsloppet i Norberg samtidigt.

Frågan är hur stor tävlingen kan bli?

- Parkering och duschmöjligheterna är begränsningarna. Organisationsmässigt klarar vi det. Förhoppningsvis kommer man bygga ut här uppe i Grönklitt med ett servicehus. Nu fick hänvisa deltagarna även till Orsa camping för att duscha där. Här kommer varmvattnet att ta slut, säger tävlingsledaren Bror Nilsson och tillägger:

- Vi måste sätta oss ner och ta ett snack om hur vi ska göra om tävlingen fortsätter att växa så här.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons