Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragkampen

Annons

I lördags var de med i högsta societeten när Solvalla arrangerade Jubileumspokalen ingående i World Cup Trot. "Plåt-Sven" hade Seth Bowl till start och Ola Petit Aubiose.

Varenne vann som väntat före Scarlet Knight. Matchen i matchen mellan dalaamatörernas hästar vann Petit Aubiose.

På lördag är det upp till bevis för respektive stalls påläggskalv. Olas speedkula Duc Aubiose och "Plåt-Svens" sluggertyp Calypso Capar tillhör båda förhandsfavoriterna i finalen av E3 Öppen klass.

Ett fantastiskt unghästlopp vars finalfält omfattar flera kommande storfräsare.

Förutom dalahoppen startar Bergsåkerstränaren Svante Båths Malabar Circle Ås och Jägersrotränaren Lutfi Kolgjinis Hövding Lavec i favoritposition. De gör det i egenskap av kvalvinnare. Lägg till den kvartetten oerhört tappre kvaltvåan och finske Archduke Kemp så har ni kvintetten som vi tror först och främst ska göra upp om förstaprisets 820 000 kronor.

Extra skojigt är att dalatravet kan ställa ett så starkt lag på travovalen. Att två av distriktets amatörer har fått fram varsin topphäst, ur en och samma årskull är unikt.

Förvisso drog "Plåt-Sven" till Italien för att inhandla Calypso Capar, men Ludvikaamatören har visat fingertoppskänsla förr när det gällt att leta rätt på travets guldkorn.

Bakom de båda dalaamatörerna hittar vi två duktiga hästskötare. Två hästskötare med lite olika förutsättningar.

Sofie Österberg hjälper "Plåt-Sven" på gården i Spannbyn med finslipningen och skötseln av unghästarna och så brukar hon även vara med när det är det dags att besöka travbanorna.

Rättviksamatören Ola Ekströms koncept är annorlunda. Frida Voxheden står förvisso som skötare av Duc Aubiose men det är hon, tillsammans med sambon Lennart B. Eriksson, som sköter det mesta av ruljangsen på träningscampen i Häradsbygden. Allt till affärsmannen Ola Ekströms stora förtjusning.

Vilket "amatörkoncept" som visar sig bäst på lördag återstår att se. Eller blir det någon av de nio proffstränade treåringarna, i detta tolvhästarsfält, som lägger rabarber på den åtråvärda E3-segern?

Hur som helst. Det enda säkra är att det blir en sjutusan till fartfest.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons