Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dopningmisstankar efter EM

Annons

Det är Storbritanniens australiske förbundskapten Bill Sweetenham som gjort sig till språkrör för övriga världen. Britterna är inte med på EM därför att samväldesspelen avgjorts samtidigt i Manchester. Där finns också stornationen Australien med.

Resultatnivåerna från EM har väckt misstankar. Han pekade inte ut några nationer, men sade enligt nyhetsbyrån Reuters:

- Det finns starka misstankar i tränarleden att vissa nationer inte följer spelets regler. Det har inte hänt mycket sedan den gamla tiden, sade Sweetenham som påpekade att samväldesspelen ''är drogfria''.

Hasse Bergqvist har en annan förklaring:

- Det har tagit tid för de gamla sovjetstaterna att få fart på verksamheten. Men nu har de kommit, sade Bergqvist och refererade bland annat till Ukraina, tvåa i simningens medaljställning (5 guld, 4 silver, 5 brons).

- Men det har skett en enorm utveckling över hela linjen. Tider som förut skulle ha räckt till guld räcker bara till fjärde-femte plats här.

Bergqvist tycker att mästerskapen i Berlin har varit de bästa EM-tävlingarna genom tiderna.

- Att segertiderna är bra är en sak. Men här har även fjärde-femte-sjätte tid i samma lopp varit världstider. Det har jag aldrig varit med om tidigare. Jag tycker inte det är samma utveckling i Australien och USA. Europa skrämmer upp alla. Det säger lite om resultaten som varit och reaktionen från Sweetenham.

Sammanlagt slogs fyra världsrekord och nio Europarekord.

Hemmanationen Tyskland blev bästa nation i simningens medaljliga med 10-7-5. Sverige har legat kvar på samma fantastiskt höga nivå som de senaste gångerna. Det blev elva medaljer, 4-3-4. I Helsingfors 2000 blev det tio varav sex guld. Men den gången var inte Tysklands bästa simmare med eftersom det var OS-år. I Istanbul 1999 blev det elva (3-5-3).

- Det känns som vi har gjort ett riktigt bra EM, men det finns ändå frågetecken. Som att Therese Alshammar bara blev sexa på 100 m fritt, Lars Frölanders insats och varför det går så fort för alla andra. Att Lars tagit detta år som en mellansäsong vet jag, men det här var ändå en väckarklocka för honom. (TT)

GÖRAN SUNDBERG

Mer läsning

Annons