Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dopade finnar vill ha dispens för VM

Annons

u Fem av de finländska längdskidåkare som åkte fast för dopning i VM i Lahtis för ett och ett halvt år sedan har vänt sig till det internationella skidförbundet FIS för att få rätt att tävla i VM i Italien nästa vinter.

Jari Isometsäs tävlingsförbud upphör 14 februari. Mika Myllylä, Janne Immonen, Virpi Kuitunen och Milla Jauho får börja tävla en vecka senare.

Men anmälningstiden för VM i Val di Fiemme löper ut redan 4 februari, och enligt reglerna får avstängda åkare inte anmälas till tävlingar.

Ändå hävdar kvintetten att reglerna inte är så entydiga.

De har bett FIS i detalj att klargöra varför åkarna kan nekas deltagande i tävlingar också när deras tävlingsförbud är avtjänat.

FIS-styrelsen sammanträder nästa gång 9 november.

Skidåkarna är förberedda på att FIS svar inte tillfredsställer dem, och i så fall planerar de att föra ärendet vidare till den internationella idrottsdomstolen Cas.

Verkställande direktör Jari Piirainen vid Finlands skidförbund säger att det är naturligt att skidåkarna vill reda ut situationen, men de kan inte räkna med någon hjälp från förbundets sida.

- Självklart ligger det i skidåkarnas intresse att bena ut FIS-reglerna om tävlingsduglighet på VM-nivå.

-Vi behandlade fallet i april och då slog styrelsen fast att VM-truppen nomineras utifrån resultat i vinterns tidigare tävlingar, sade Piirainen.

Vid ett möte i juni slog FIS-styrelsen dessutom fast att Finlands skidförbund inte har rätt att nominera avstängda skidåkare för internationella tävlingar. (TT)

TT

Mer läsning

Annons