Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domen mot svenska medier lika hård som mot ishockeyn

Annons

– Medierna svarar för upphaussning och sedan för nedsabling. Det blir ju patetiskt. Det handlar om att massmedierna driver ett spel med sina läsare. Möjligen är det omedvetet, men det kan också vara medvetet och i så fall är det ett cyniskt spel för att få läsare, säger Jan Lindroth, professor i historia med inriktning på idrott vid Stockholms universitet, till TT.

Samtidigt tillstår han att det är svårt att hitta något tillfälle i den svenska idrottshistorien som i negativ bemärkelse slår Tre Kronors förlust på onsdagen mot Vitryssland.

– Det här är värre än fotbollsmatchen mot Japan 1936, och det beror väl på att man sällan sett ett sådant uppbåd av fantastiskt skickliga spelare som representerar miljardvärden och som har haussats så oerhört av medierna, och som sedan förlorar så synnerligen osannolikt mot ett lag som tidigare visat sig så svagt. Ja, jag tvingas nog sätta det här som nummer ett på fiaskolistan.

Ändå låter det som att du är mer kritisk mot medierna än mot idrottsutövarna?

– Ja, det måste jag säga. Alla har rätt att misslyckas och det är trots allt mycket tillfälligheternas spel, medan journalisternas sätt att hantera det här är strukturellt och ingen tillfällighet.

Jan Lindroth tror att Tre Kronor redan före onsdagens match hade börjat tappa lite av sin glans som ’’kelgrisar och den nationella identitetens favoriter’’ och att det fallet nu kommer att accelerera. Redan har fotboll och handboll gått om ishockeyn , anser han.

– Handbollen omges mycket mer av soberhet och finess, och mindre av vulgaritet. Det är inte samma våldsamma hausse av handboll. Handbollsnationalismen känns helt enkelt mer godartad, men det är naturligtvis en känslosak.

Idrottens betydelse för den nationella identiteten är naturligtvis – som Jan Lindroth också påpekar – omöjlig att mäta. Men det råder knappast någon tvekan om att stora delar av den svenska folksjälen har sårats djupt av Tre Kronors förlust. Frågan är då om det faktum att vissa av de norska medierna kostar på sig (och de har sannerligen råd) att ömka sin gamle storebror, stukar den svenska nationella identiteten än mer?

Eller så är det så att den norska tidningen Dagbladets rubrik över den svenska ishockeymatchen mer än något annat fångar känslan i den nationella identiteten dagen efter: ’’Jävlar:’’ (TT)

INGRID DAHLBÄCK

Mer läsning

Annons