Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Domarna har varit utmärkta"

Annons

Leif är själv en av Sveriges mest erfarna domare. Han har dömt fler allsvenska matcher än någon annan sedan debuten 1983, var EM-domare 1996 och har dömt nästan 100 internationell matcher sedan 1983.

- Visst har det varit en och annan mindre bra insats. Men de är inte många. Kanske tre-fyra av 56 matcher. Det finns ju alltid någon som dyker, både bland spelare och domare.

- Mitt betyg av de samlade dom-arinsatserna hittills blir nog en fyra på en femgradig skala.

Precis som bland lagen har domare från alla kontinenter gjort riktigt bra insatser.

I Italien är domaren Byron Moreno hela nationens hatobjekt i dag. Sundells reflektion:

- Hade multimiljonären, världsstjärnan Christian Vieri bara bredsidat bollen i öppet mål från fyra meters håll hade det inte varit något snack alls i dag. Då hade allt varit frid och fröjd.

Leif är naturligtvis medveten om att domarjobbet blivit svårare. Av flera skäl.

- Allt fler tv-kameror bevakar matcherna ur alla tänkbara vinklar och varje situation kan synas i detalj i nästan hur många repriser som helst. En möjlighet ingen domare har.

I VM har spelet med armarna, fasthållningar och tröjdragningar, varit vanligt.

- Jag misstänker det kommer att vara punkt 1 i VM-analysen så småningom. När sparkandet på hälsenorna blivit allt mindre är detta farsoten kommit i stället.

- Det ska bli intressant att höra med killarna som kommer hem därifrån vad FIFA sagt, vad de fått för instruktioner.

- Men i Sverige har vi kommit hyfsat bra tillrätta med det genom att varna så fort vi upptäcker det och inte kompromissa.

- Så måste det nog bli även internationellt.

Är inte ett tvådomarsystem ofrånkomligt i framtiden?

- Personligen tycker jag att det skulle vara intressant att testa. Men det finns två läger och svaren lär vara lika många och olika som personerna du frågar, säger Sundell.

- Tvådomarsystemet har ju bland annat testats i den italienska cupen och i division II i Schweiz men kom inte längre utan hamnade i malpåse.

De assisterande domarnas delaktighet?

- Dessa har så fullt upp och är så fokuserade på sin huvuduppgift, offsiden, att de har svårt att hinna med i alla andra situationer.

Borde de assisterande domarnas arbetsredskap möjligen bytas från flagg till visselpipa, som i exempelvis bandy, för att göra dem mer aktiva och delaktiga?

- Varför inte? Men jag ä rädd att det kan medföra problem också. Är det inte oerhört sammansvetsade team skulle det kunna bli kaos och oreda, Om inte annat så i övergångsfasen.

Får vi se Anders Frisk i någon mer VM-match tror du?

- Ja, det skulle jag tro. Men det beror ju lite på hur nationer från olika världsdelar möts.

Finaldomare?

- Det tror jag är upplagt för Pierluigi Collina. Han går ju ganska snart i pension som internationell domare så jag tror det är vikt för honom.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons