Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DM-kavlen - en klassiker i ol-historien

Annons

DM-kavle och prestigematch mellan Leksands och Malungs herrar.

Detta är dueller som pågått i många år och kommer snart att bli klassiker i länets ol-historia.

I går vann Leksand samtidigt som Malung snabbt får sikta på revansch när det blir dags för SM.

Denna härliga kamp mellan två klubbar började för några år sedan när Malung följde upp Leksand elitsatsning och skapade ett eget elitgäng.

Plötsligt hade länet två herrklubbar av nationell toppklass, där löparna var beredda att satsa extra mycket för att slå länskonkurrenten.

- Den kampen är väldigt bra för båda klubbarna. Det utvecklar ju elitsatsningen i båda klubbarna, säger Kalle Dalin i Leksand.

I går, när DM-kavlen avgjordes i Bjursås, var Leksand vassast efter en fin avslutning av Kalle Dalin.

- Härligt, genom att vinna kavle-DM och dessutom slå Malung visade vi att vi är bäst i landet. Så bra är konkurrensen i Dalarna. Och nu vann vi också DM-kavlen för andra gången i rad, sa Kalle efter målgången.

Avgörandet kom fyra kontroller före mål.

Kalle Dalin såg när Niklas Lidberg sprang snett.

Samtidigt som Leksand

jublade var det tyst revanschstämning i Malungslägret.

- Vi satsar på en upprepning av fjolåret. Då vann Leksand DM medan vi senare på året kom etta och trea på SM-kavlen, säger Anders Åkerman i Malung.

Kampen går alltså vidare.

Men det största jublet denna söndag fick Emma Engstrand när hon förde i mål Stora Tuna som segrare i damkavlen. Samtliga ungdomar på hela målområdet jublade i takt med de vuxnas applåder när Emma sprang i mål. Innan start hade Emma, som också vann kort-DM på lördagen, dessutom värmt upp till taktfasta hejarop från ol-ungdomarna. Det är inget snack om att Emma är en av de stora ol-profilerna i länet.

Men i Stora Tunas lag var det inte Emma som blev den stora segerfixaren. Den rollen tog i stället Pia Birkebaek hand om på andra sträckan.

Ulrika Eriksson hade nämligen en nattsvart dag på startsträckan och kom in över åtta minuter efter täten. Pia Birkebaek tog över, sprang i kapp hela avståndet och skickade ut Emma Engstrand i ledningen tillsammans med Mora och Leksand.

Emma Engstrand la i högsta växeln från start och konkurrenterna fick ge sig direkt.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons