Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurgården förlorar poäng

Annons

Framför allt för AIK och Södertälje förbättras nu poängsituationen avsevärt i bottenstriden. AIK:s derbyförlust, 4–6, i 47:e omgången och SSK:s 1–3 hemma mot Djurgården åtta omgångar tidigare förändras nu till segrar med 5–0.
Södertälje kliver därmed förbi Linköping upp på nionde plats, medan AIK knappar in på östgötarna och nu bara har sex poäng upp till strecket.

Och allt beror på en spelare, som inte har spelat en enda ordinarie sekund i årets serie:
Djurgårdsmålvakten Jiro Nihei.
Som har visat sig vara japan – åtminstone ishockeymässigt.
Och därmed omedvetet fick klubben att bryta mot regeln, som säger att bara tre icke EU-spelare åt gången får användas i elitserien.
– Det här är tråkigt som tusan, men det är ingenting som vi har gjort medvetet. Vi har utgått ifrån att han (Jiro Nihei) är svensk. Han är ju uppvuxen här och har bott här nästan hela livet, förklarar DIF:s klubbdirektör Tommy Engström.

Jiro Nihei, som huvudsakligen spelar med Huddinge, har varit uppskriven som Djurgårdens tredjemålvakt under totalt 14 matcher. I nio av matcherna fanns även slovaken Jan Pardavy och lettländarna Sergej Naumov och Andrej Ignatovics i laguppställningen.
Den enda gången som Nihei har fått spela var i en straffläggning mot Södertälje – men då var Naumov skadad, och inte med i truppen.
I de matcher där Djurgården använt alla fyra icke EU-spelarna och ändå förlorat så förändras inte resultatet. Men i de övriga skrivs siffrorna nu om till 0–5, vilket förutom AIK och Södertälje även ger Färjestad och HV 71 extrapoäng i tabellen.
Svenska ishockeyförbundets regler är solklara – och leder knappast heller till något överklagande från Djurgårdens sida.
– Ärligt talat vet jag faktiskt inte ens om det går att överklaga, säger Engström som själv slog larm om Nihei till ishockeyförbundet.

WIKTOR NUMMELIN

Mer läsning

Annons