Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dickfors i VM-genrep

Annons

Bröderna Dickfors dominerade som väntat i den vassa men i antal startande lilla 250-kubiksklassen.

- Det blev lite teamkörning i dag. Vi hjälpte varandra att hitta bra spår, konstaterade Olle, som vann brödrakampen efter två heatvinster och en andraplats. Naturligtvis var det Johan som såg till att det inte blev tre raka.

Annat är det när bröderna tävlar internationellt. Då finns det inte utrymme att tänka på varandra.

I år är det enbart 31-årige Johan som kör utomlands. Lillebror Olle, 28, ligger lite lågt med tanke på att han ska bli pappa för första gången senare i sommar.

- Då får man lite annat att tänka på, flinade Olle, när han hjälpte brorsan Johan med mekningen mellan ett av heaten i Smedjebacken.

I fjol kom Olle tvåa i VM och Johan fyra.

Nu är det alltså upp till Johan att ensam köra för familjen Dickfors i världsmästerskapet.

- Man måste ha tur för att vinna. Det finns fem-sex förare som kan ta VM. Italienarna är bra, en polack och en finländare är också bra, upplyste Johan, som hade massor av strul i förra helgens premiärtävling i Europacupen, som avgjordes i Italien.

Inte nog med att Johan råkade ut för två motorhaverier, han blev också överkörd (!) av en konkurrent. Han själv klarade sig turligt nog men båten blev rejält märkt och motorn skadad.

Motorn, av det italienska fabrikatet GRM, är alltså på 250 kubik och alstrar häftiga 85 hästkrafter. Motor och båt väger tillsammans bara 120 kilo.

Det har varit mycket mekande under veckan och vissa smärre reparationer gjordes även under tävlingen i Smedjebacken, där pappa Anders Dickfors för övrigt var tävlingsledare och skötte den svart-vit-rutiga målflaggan.

En blivande stjärna i branschen kanske 14-årige Robert Engberg från Svärdsjö är.

"Robban" körde snabbt och vägvinnande i klass S-250, som gällde som deltävling i ungdoms-SM.

Han inledde imponerande med vinster i de två första av de fyra heaten. Men så kom Jacqueline Martinsson från Kungliga motorklubben i Stockholm igång och vann de två avslutande heaten.

Båda hamnade därmed på 1 100 poäng men i och med att Enskedetjejen Jacqueline hade snabbaste heattiden av de två utropades hon som vinnare. Men marginalen var liten - bara fyra tiondelar.

I klass OSY modified övertygade Olle Björkman från Orsa och Mora RK med segrar i alla tre heaten. Där blev för övrigt klubbkamraten Magnus Skogs trea.

För hemmahoppet Peter Melin gick det "så där" i klasss T. Han hade två tredjeplatser, en fjärde och en missad start och blev på det fyra.

Enligt pappa Roland var den 1 500 meter långa banan för snabb för sonen.

- Vi har inte ekonomi att anpassa motorn och propellern efter banan. Därför hänger inte Peter med när det blir så långa rakor som i dag.

Inte heller den tidigare Smedjebacksbon, Lars Långberg, som tävlar för Ruskprickarna och i samma klass som bröderna Dickfors, fick till det. I två av heaten kom han inte i väg från bryggan men blev i alla fall trea i det sista, om det nu var någon tröst.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons